{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fehim Hamidović, pariski kralj džeparoša, osuđen na sedam godina zatvora

16.5.2013. u 09:13
2
18
Fehim Hamidović, pariski kralj džeparoša, osuđen na sedam godina zatvora
2
Fehim Hamidović, pariski kralj džeparoša, osuđen na sedam godina zatvora
Fehim Hamidović
Fehim Hamidović, 60-godišnji Bosanac, osuđen je na sedam godina zatvora zbog organizovanog džeparenja u metrou u Parizu.
Prema pisanju francuskih medija, Hamidović je obučavao djevojčice kako da kradu od turista u pariskom metrou. Od džeparenja u kojem je učestvovalo nekoliko desetaka djevojčica, Hamidović je godišnje zarađivao oko milion eura.

Osim njega, osuđeno je još 19 osoba na zatvorsku kaznu od dvije do pet godina. U sudskoj odluci se navodi da je ovaj 60-godišnjak odgovoran za dvije trećine krađa u metrou u Parizu. Hamidovićevi advokati su ga opisali kao uzornog djeda.

Prema navodima britanskog lista Independent, djevojčice od 11 do 14 godina morale su svakog dana ukrasti najmanje 300 eura od turista. Ukoliko bi navečer donijele manju svotu novca od predviđene, na njihovim tijelima gasio je cigarete.

Istražitelji koji su bili angažovani na ovom slučaju zaključili su da je 2009. godine ova grupa džeparoša ukrala oko 1,3 miliona eura.

Istraga je utvrdila da je Fehim Hamidović, prijavljen u Italiji, vodio luksuzan život iako nema zvanično prijavljene prihode i da je igrao poker s ulozima od najmanje 1.500 eura. U Austriji je bio osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine ljudima.

Kada su uhapšene, djevojčice su kazale da se prezivaju Hamidović i da pripadaju romskoj zajednici.

Mreža je otkrivena u novembru 2010. godine, za vrijeme niza hapšenja na jugu Francuske i u Italiji. Ona ima svoje ogranke u Belgiji, Španiji i Italiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: