Igor Radojičić
0

"U ovom mjesecu Skupština RS-a neće raspravljati o odgađanju referenduma"

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da se neće zakazivati sjednica entitetskog parlamenta prije redovnog zasjedanja najavljenog za 31.maj, a na kojoj bi predsjednik RS-a Milorad Dodik trebalo da predloži novu odluku po kojoj neće biti referenduma u RS-u.

Radojičić je, nakon sastanka s ambasadorom Kraljevine Španije u BiH Alejandrom Enriqueom Alvargonzalesom San Martinom, rekao u izjavi novinarima da Banja Luka može da bude zadovoljna, jer je dobila dijalog.

„U Banjoj Luci je danas bio Brisel, a ne Bon. Nije se govorilo o ’bonskim ovlaštenjima’. Banja Luka je razgovarala s Briselom o evropskim vrijednostima i evropskoj reformi pravosuđa, a nije bilo riječi ni o korišćenju ‘bonskih ovlaštenja’ niti klasičnog sistema djelovanja međunarodne zajednice“, naveo je Radojičić.

On kaže da je prije mjesec dana Banja Luka imala veoma veliko nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu i djelovanjem visokog predstavnika te “situaciju u kojoj Sarajevo nije željelo da čuje, a veliki dio međunarodne zajednice je o pravosuđu govorio kao o nečem što je nametnuto i gotovo nedodirljivo”.

Kao rezultat zaključaka i odluke Narodne skupštine RS-a, to pitanje je, tvrdi, “otvoreno do Vijeća sigurnosti UN-a i danas smo imali u Banjoj Luci obećanje otvaranja strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, s uvažavanjem posebnih tačaka zabrinutosti iz RS-a o kojima je bio govora”.

O tome je, dodaje, govorio predsjednik entiteta Milorad Dodik i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Za Radojičića je “to važan događaj koji treba gledati i kao potencijalno dobar korak u transformaciji međunarodnog prisustva u BiH, jer je to evropska, a ne OHR faza”.

Također, za njega je bitno što je “jedna mala Banja Luka uspjela da o temama koje su danas veoma važne razgovara s evropskim, pa i svjetskim faktorima” i misli da je to “važno za obje strane”.