BiH
14

U ovoj godini palo 11 presuda Suda BiH: Sudije nisu savladale zanatski dio posla

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono vijeće Odjela za ratne zločine ukinulo je osam prvostepenih presuda, dok su na Odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH poništene tri osuđujuće odluke.

Apelaciona vijeća potvrdila su isti broj presuda koje su i poništili, ukupno 11. Također, djelomično je ukinuto još devet presuda, tri na Odjelu za ratne zločine i još šest predmeta na Odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Veliki broj presuda odnosilo se na izrečene kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 i 45 godina i to uglavnom zbog povreda u toku krivičnog postupka.

Tako je nakon dvogodišnjeg procesa ukinuta i presuda kojom su Zijad Turković i Milenko Lakić kažnjeni sa 40 godina zatvora, a nakon što su oglašeni krivima za za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca.

Istom presudom, Saši Stjepanoviću je dosuđeno 12 godina zatvora, dok je Muamer Zahitović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine.

Presuda je pala zbog "povreda u toku sudskog postupka" i u slučaju "Čaušević". Naime, već je počelo novo suđenje Harisu Čauševiću zvanom Oks, kojem je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Slično je i sa Ramom Brkićem, bivšim komesarom MUP-a USK, kojem je izrečena kazna od deset godina robije. Pomenuta presuda ukinuta je nakon što je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Brkićeve odbrane. Presuda je ukinuta Senadu Šabiću i Satku Kekiću, kojima se sudilo skupa sa Brkićem.

Ove presude su uglavnom ukinute zbog povreda u toku sudskog postupka.

Vlado Adamović (Foto: Arhiv)
Vlado Adamović (Foto: Arhiv)
Ove godine su poništene i još neke presude u predmetima koji se tiču ratnih zločina. Posljednja poništena presuda jeste ona izrečena Goranu Sariću, koji je zbog zločina protiv čovječnosti bio osuđen na 14 godina zatvora. Pala je presuda Željku Jukiću za ratni zločin zbog kojeg je osuđen na 13 godina zatvora, ali i Savi Babiću optuženom za zločine u Bratuncu.

Razlozi za obaranje presuda od Apelacionih vijeća Suda BiH, sudeći prema njihovim saopćenjima, uglavnom jesu povrede u toku postupka. Zašto dolazi do toliko čestih povreda postupka, koje na koncu rezultiraju poništenjem presuda, ponavljanjem postupaka i multipliciranjem troškova pitali smo Vladu Adamovića, nekadašnjeg sudiju Suda BiH, a danas poznatog advokata.

"Vrlo je jednostavna stvar ovdje, presude padaju zbog neznanja i nedovoljne pripremljenosti. Naime, radi se o tome da je taj dio znanja zapravo zanatski dio posla. Sudija mora znati zakone, posebno procesne zakone, jer ako ne zna protestne zakone ne zna zanat i to znači da u tom dijelu nije dobro postupio. To su najgore moguće greške sudije. To vam je isto kao kada zubar ne zna vaditi zub ili mehaničar ne zna popraviti auto", pojasnio je Adamović.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se troškovi u postupcima na ovaj način dupliraju i mogu se mjeriti hiljadama maraka i to samo po jednom ročištu. Sve to na kraju plaća niko drugi do sami građani.