BiH
0

U Općinskom sudu u Sarajevu ponovo počela registracija poslovnih subjekata

Klix.ba
Nakon što je u svim sudovima Federacije BiH 16. juna 2014. godine registracija poslovnih subjekata bila potpuno obustavljena zbog prekida elektronske komunikacije između registarskih sudova u FBiH sa nadležnim poreskim upravama, te nakon što je 07. jula 2014. godine Federalno ministarstvo pravde iznašlo rješenje za otklanjanje ovih problema, Odjeljenje registra za upis pravnih lica Općinskog suda u Sarajevu je ponovo u mogućnosti postupati po zahtjevima stranaka za registraciju poslovnih subjekata.

"S obzirom da je tokom prekida u registraciji došlo do povećanja broja neriješenih predmeta, obavještavamo javnost da je Općinski sud u Sarajevu sa ponovnim uspostavljanjem sistema registracije angažovao sve raspoložive kapacitete kako bi se nagomilani zaostaci što prije riješili, te je u toku ove sedmice broj neriješenih predmeta sveden na svega 25", saopšteno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Općinski sud u Sarajevu apeluje da do ovakvih problema ubuduće ne dolazi te da izvršna vlast mora na vrijeme obezbijediti tehničke uslove koji su neophodni za neometano funkcionisanje sistema registracije poslovnih subjekata, ali i drugih sistema kao što je elektronsko vođenje zemljišnih knjiga, odnosno program "E-grunt“, za koji također u ovom trenutnu ne postoji odgovarajuća tehnička podrška.