Privreda
1

Otklonjeni problemi: Počela registracija privrednih subjekata u FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Općinskom sudu Sarajevo od danas je počela registracija više od 600 kompanija koje su čekale više od pola mjeseca za registraciju svog privrednog subjekta, potvrđeno je za naš portal u ovoj instituciji.

Kompanije nisu bile u mogućnosti registrovati se na sudu jer je, po Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Ministarstvo pravde FBiH bilo dužno osigurati tehničku ispravnost i nadogradnju postojećeg elektronskog sistema, što do unazad nekoliko dana nije učinilo.

Tragom priče koju je objavio naš portal o ovom problemu, oglasio se i federalni ministar pravde Zoran Mikulić koji je istakao da je ovo ministarstvo osiguralo sve preduvjete za nesmetan rad registra privrednih subjekata, koji je krajem prošle godine obustavljen u FBiH radi nefunkcioniranja elektronskog sistema registracije.

"Ovo ministarstvo je uložilo velike napore za poduzimanje aktivnosti na otklanjanju prepreka koje su blokirale registraciju privrednih društava na sudovima, što je prijetilo nastankom milionskih šteta, kako za FBiH, tako i za privredna društva u cjelini. Bilo je onemogućeno da privrednici i potencijalni ulagači vrše registraciju djelatnosti. Čak su i oni, koji imaju registrirane privredne subjekte, morali ostaviti uvezenu robu na terminalima, ukoliko im je nedostajalo odobrenje za vršenje određene djelatnosti, jer se nisu mogli preregistrirati da vrše i tu vrstu djelatnosti. Na ovom ministarstvu ostaje zadatak da ispita zašto je prije pet godina zaključen ugovor koji revizija ne smatra opravdanim, usljed čega je i došlo do raskida ugovora o održavanju i zastoja u registraciji privrednih subjekata. Tadašnji ugovor o tenderu je doveo do sadašnje situacije, a zaključen je prije mog dolaska na ovu funkciju", saopćio je ministar Mikulić.

Istaknuto je da će se upis u registar će se nastaviti prema redoslijedu do sada pristiglih zahtjeva.

Samim time što kompanije nisu mogle vršiti registraciju, to je značilo da nema novog zapošljavanja, dodatnog priliva novca u budžet niti novih investicija. Općinski sud Sarajevo oglasio se još sredinom juna gdje je saopćio kako se ova institucija već duži period suočava s problemima pri registraciji poslovnih subjekata, a koji su uzrokovani nepostojanjem adekvatne tehničke podrške, odnosno softvera. Također, naglašeno je da je došlo do gubitka komunikacije s nadležnim registarskim sudovima, poreznim upravama i Upravom za indirektno oporezivanje što je uzrokovalo milionske štete i svakodnevne kritike. Ekonomski stručnjaci kazali su da su posljedice za imidž BiH i uslove poslovanja ogromne.