{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpuni prekid registracije poslovnih subjekata, posljedice bi mogle biti katastrofalne

17.6.2014. u 10:46
35
11
Potpuni prekid registracije poslovnih subjekata, posljedice bi mogle biti katastrofalne
35
Potpuni prekid registracije poslovnih subjekata, posljedice bi mogle biti katastrofalne
Odjeljenje registra za upis pravnih lica Općinskog suda u Sarajevu, kao i odjeljenja svih sudova u Federaciji BiH, već duži period se suočavaju sa problemima pri registraciji poslovnih subjekata, a koji su uzrokovani nepostojanjem adekvatne tehničke podrške.
Janja Jovanović, predsjednica sarajevskog Općinskog suda, blagovremeno je obavijestila Zorana Mikulića, ministara Federalnog ministarstva pravde o ovim dešavanjima. Nakon toga su Općinski sud u Sarajevu, kao i svi predsjednici registarskih sudova u FBiH, o problemu pismeno informisali Vladu Federacije BiH, ministra Federalnog ministarstva pravde te Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Tom prilikom posebno je naglašeno da problem gubitka komunikacije sa nadležnim registarskim sudovima (10 sudova), poreznim upravama i Upravom za indirektno oporezivanje, već uzrokuje milionske štete te zaustavlja priliv svih stranih investicija, a zbog čega sudovi trpe svakodnevne kritike kako od stranaka tako i od javnosti. Pored navedenog, veliki problem predstavlja i nemogućnost otklanjanja grešaka u sistemu jer ugovor sa firmom LANACO, koji je raskinut 01. decembra 2013., nije nikada obnovljen niti je potpisan novi sa drugom odgovarajućom firmom, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Istaknuto je da su uposlenici Općinskog suda u Sarajevu pokušavali prevazići ovaj problem angažovanjem vlastitih radnih snaga i tehničkih kapaciteta ali od ponedjeljka, 16. juna, više ne postoji elektronska komunikacija između navedenih institucija, a za što svu odgovornost preuzima Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo pravde. Došlo je do potpunog prekida sistema registracije poslovnih subjekata, odnosno osnivanja novih firmi u FBiH, a što może imati katastrofalne posljedice po ekonomski razvoj FBiH ali i uzrokovati potpunu obustavu stranih investicija.

Sud je tražio od Federalnog ministara pravde da hitno preduzme aktivnosti shodno odredbama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH, prema kojim je Federalno ministarstvo pravde nadležno za cjelokupno održavanje sistema registracije poslovnih subjekata kao i za isporuku elektronskih podataka. Općinski sud u Sarajevu, iako se u ovom sudu kao i u svim sudovima na području Federacije prestalo sa registracijom privrednih subjekata, od Federalnog ministarstva pravde do danas nije dobio povratnu informaciju o preduzetim aktivnostima na prevazilaženju problema.

Imajući u vidu da se od 16. juna u svim sudovima u Federaciji ne vrši registracija poslovnih subjekata, osnivanja te drugi poslovi u nadležnosti suda u Zakonom predviđenom roku, to će prouzrokovati veliko nezadovoljstvo stranaka - privrednih subjekata, dovesti do povećanja broja neriješenih predmeta te do neažurnosti sudova. S obzirom da se radi o ozbiljnom problemu koji može rezultirati nesagledivim posljedicama, potrebno je da Federalno ministarstvo pravde hitno preduzme sve aktivnosti u cilju prevazilaženja navedenih problema, soapćeno je iz Općinskog suda.

Istakli su i problem i sa aplikacijom "Laris Light" putem koje su nekada sva fizička i pravna lica imala pristup kopiji A (popisnog) i B (vlasničkog) lista, međutim, aplikacija nije u funkciji još od novembra 2012. godine zbog nepostojanja adekvatne tehničke podrške. Stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima FBiH, aplikacija u trenutnom obliku ne može podržati obradu zahtjeva iz kog razloga je neophodno doraditi sistem. O ovom problemu je menadžment Općinskog suda u Sarajevu u nekoliko navrata također obavještavao Federalno ministarstvo pravde kao i VSTV BiH.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: