Vila Angelina
0

U općini Rogatica zatvoren i posljednji kolektivni centar

FENA
Vila Angelina
Vila Angelina
Na području općine Rogatica danas je i zvanično zatvoren posljednji kolektivni centar. Trinaest porodica koje su u njemu bile smještene dobile su ključeve novoizgrađenih stanova u kojima će trajno riješiti svoje stambeno pitanje.

U izgradnju zgrade sa 14 stanova uloženo je 638.000 dolara, projekt su finansirale vlade SAD-a i Republike Srpske, a učestvovala je i Općina Rogatica te USAID, dok je implementator projekta bila austrijska organizacija Hilswerk.

Zanimljivo je da su korisnici zgradu nazvali vila Anđelina po holivudskoj glumici Angelini Joly koja je tokom posjete korisnicima kolektivnog centra „Univerzitet“ u Rogatici i pokrenula inicijativu za njihovo trajno stambeno zbrinjavanje.

Nažalost, još veoma veliki broj ljudi u BiH čeka da se vrati u svoje zajednice i na svoja ognjišta i na nama je da im u tome pomognemo. Drago mi je što danas mogu reći da smo u ovom poslu djelimično uspjeli i zato, neka je sretna vila Anđelina, kazao je prilikom uručenja ključeva američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Zatvaranjem jedinog preostalog kolektivnog centra u Rogatici, briga o njegovim korisnicima nije završena.

Danas su najavljeni i drugi vidovi pomoći prvenstveno u osiguranju egzistencije.