{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Foča: Zvanično otvorena novoizgrađena stambeno - poslovna zgrada

S
7.10.2011. u 10:55
0
1
Foča: Zvanično otvorena novoizgrađena stambeno - poslovna zgrada
0
Foča: Zvanično otvorena novoizgrađena stambeno - poslovna zgrada
Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović i američki ambasador u BiH Patric S.Moon. jučer su zvanično otvorili novoizgrađenu stambeno – poslovnu zgradu u okviru projekta Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje socijalnog stanovanja.
Projekt ukupne vrijednosti 800.000 dolara finansirao je Odjel Sjedinjenih Američkih Država za populaciju, izbjeglice i migracije (BPRM) uz učešće ministarstva za izbjegla i raseljena lica oba entiteta, te uz podršku Opštine Foča, dok je implementator projekta bila američka humanitarna organizacija CRS.

Na ovaj način svoje stambeno pitanje u naselju Gornje Polje trajno će riješiti 11 porodica iz kategorije povratnika i raseljenih lica koja su stanovali u kolektivnim centrima, dok će tri stana biti dodijeljena kadrovima u ovoj lokanoj zajednici.

“Veoma smo ponosni na ovaj projekt i jako smo sretni što sa svojim partnerima danas označavamo njegov završetak. Najbitnije je da je to novi početak za ove porodice, ali i za cijelu zajednicu. Mi radimo na povratku u cijeloj BiH i znamo da mnogo porodica čeka ovakav trenutak”, rekao je ambasador Moon.

Federalna vlada u ovom projektu učestvovala je sa 90.000 KM, a federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović ocijenio je da je riječ o značajnom projektu.

„Odajemo priznanje Vladi SAD-a koja na ovakav način pristupa rješavanju problema izbjeglih i raseljenih osoba i drago mi je da se to danas dešava u Foči. Pokazalo se da se objedinjavanjem finansijskih sredstava mogu riješavati i ovakvi zahtjevni projekti, a na ovaj način mi ćemo rješavati pitanje povratka u Mostar i Prijedor”, kazao je ministar Osmanović.

Korisnicima stanova koji će plaćati najamninu u iznosu od 1 KM po jednom kvadratnom metru, bit će ponuđeni i drugi vidovi pomoći za kojom iskažu potrebu, dok će sve porodice dobiti pomoć u hrani i ogrijevu.

Svečanom otvaranju novoizgrađene – stambene poslovne zgrade prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: