BiH
46

U općinama Kladanj i Srebrenik proglašeno stanje prirodne nepogode

FENA
Srebrenik (Foto: Damir Mehmedović)
Srebrenik (Foto: Damir Mehmedović)
Stanje u vezi s poplavama na području nekih općina u Tuzlanskom kantonu se usložnilo, što je dovelo do proglašenja stanja prirodne i druge nepogode od općinskih načelnika - kazao je Agenciji FENA šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.

Po njegovim riječima, ranije je bilo proglašeno stanje prirodne i druge nepogode na području općine Lukavac.

"Sada je to učinjeno u općini Kladanj gdje se u naselju Dubrava, mjesna zajednica Stupari, izlila rijeka Suha. Poplavljeno je 10 stambenih objekata", kazao je Brković, dodajući da je ugrožen jedan most.

Izlila se Drinjača u blizini restorana Tisovac. Magistralni put Kladanj-Vlasenica je poplavljen i teško se odvija saobraćaj.

"Iz tih razloga, općinski načelnik Kladnja, na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode od poplava na području općine Kladanj", kazao je Brković.

Kada je u pitanju općina Srebrenik, nivo Tinje još se povećao za 20 centimetara u odnosu na stanje u 11 sati.

"Poplavljeno je više od 20 objekata i općinski načelnik je, na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite, također donio odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nepogode", kazao je Brković.

Po njegovim riječima, na području Sarajevskog kantona situacija se malo stabilizira.

"Negdje oko 152 objekta je ukupno bilo poplavljeno ili ugroženo poplavama. Situacija se i dalje prati, sve snage civilne zaštite su na terenu, pomaže Federalna uprava Civilne zaštite sa svojim kapacitetima. Situacija će se pratiti", kazao je on.

Dodao je da su u stalnom kontaktu s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH vezano za angažiranje Oružanih snaga u slučaju potrebe.

"Od međunarodnih organizacija smo zatražili određenu pomoć u opremi, prvenstveno pumpe velike snage za pumpanje vode iz objekata, isušivače, čamce i vreće za pijesak. Očekujemo pozitivnu reakciju nekih međunarodnih organizacija. Imali smo kontakt i očekujemo određenu pomoć u narednim satima", kazao je Brković.