BiH
0

U novogradskim naseljima nove niše za kontejnere zatvorenog tipa

Klix.ba
Na području općine Novi Grad Sarajevo i u ovoj godini realizira se projekt izgradnje natkrivenih niša za smještaj posuda za odlaganje otpada zatvorenog tipa.

Radi se o nešto drugačijim nišama za kontejnere od onih kakve se mogu vidjeti na sarajevskim ulicama, a koje je ova lokalna zajednica još prije dvije godine počela postavljati na svom području, kako bi novogradske ulice bile čistije i ljepše.

Obzirom da su natkrivene niše na prostoru Kantona Sarajevo otvorenog tipa, psima i drugim životinjama omogućen je pristup kontejnerima, odnosno otpadu, te je zbog toga prostor oko niša obično neuredan.

Zbog toga je Općina Novi Grad uradila idejno rješenje za izgradnju natkrivenih niša sa dvokrilnim vratima na prednjoj strani niše, što će psim i drugim životinjama onemogućiti raznošenje smeća.

Pri kraju su radovi na postavljanju niša zatvorenog tipa u ulici Safata Hadžića u Švrakinom Selu, Pašića put i u Mihaljevskoj ulici do broja 2 u Dobroševićima.

Radovi na izgradnji temelja za postavljanje niša završeni su u ulicama Trg zlatnih Ljiljana na Dobrinji, Adema Buče između broja 34 i 36, Muzafera Mešića, Trebinjska do broja 2, raskrsnici ulica Trebinjska, Adema Buče i Vladimira Preloga u Buča Potoku, Alije Imamovića i Safeta Zajke u Zabrđu i spoju ulica Izeta Karšića i Omera Šahića u Briješću.

U toku su pripremni radovi za izgradnju niša i u ulicama Rudi Alvadžija i Dobrinjske bolnice od broja 9 do 13 u naselju Dobrinja.

Vrijednost radova koje finasira Općina Novi Grad iznosi 74.000 KM.