{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U novembru o zahtjevu za ocjenom ustavnosti

S
15.7.2011. u 20:59
0
2
U novembru o zahtjevu za ocjenom ustavnosti
0
U novembru o zahtjevu za ocjenom ustavnosti
Foto: Arhiv
Ustavni sud BiH odlučio je na sjednici u petak da u novembru ove godine održi javnu raspravu o Zahtjevu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske (RS) i pod zabranom je raspolaganja.
Zahtjev je 12. januara ove godine podnio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlementarne skupštine BiH Sulejman Tihić.

U svojstvu lica koja trebaju da daju stručna mišljenja i objašnjenja značajna za donošenje odluke, Ustavni sud će na raspravu izmeću ostalog pozvati članove Venecijanske komisije, Savjeta Evrope, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u RS.

Ustavni sud BiH je odbacio kao očigledno neosnovanu, apelaciju Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS podnesenu protiv Odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS od 31. januara 2011. godine prema kojoj izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka.

Ustavni sud BiH je danas otvorio raspravu koji se odnosi na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, za ocjenu ustavnosti članova 17. i 39. Zakona o državljanstvu BiH.

Rasprava o tom zahtjevu će biti nastavljena na narednoj sjednici Ustavnog suda BiH u septembru, saopšteno je iz ovog suda.

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Abduladhima Maktoufa podnesenu protiv presude Suda BiH od 4. marta 2010. godine, rješenja Ministarstva bezbjednosti BiH od 27. jula 2009. godine i rješenja Službe za poslove sa strancima BiH od 5. juna 2009. godine, u odnosu na pravo na privatan i porodični život, dom i prepisku iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te u odnosu na zabranu protjerivanja stranaca iz navedene konvencije.

Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH biće održana 23. i 24. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: