Ustavni sud BiH
0

Obustavljena primjena Zakona o katastru RS-a

SRNA
Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere i obustavio primjenu Zakona o katastru Republike Srpske.

Ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz tog suda.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske predložio je danas Ustavnom sudu BiH da odbije Izetbegovićev zahtjev za privremenom obustavom primjene Zakona o katastru do okončanja postupka ocjene ustavnosti tog zakona, jer bi takva odluka ugrozila sve oblike pravnog prometa u RS-u.

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev Izetbegovića i odlučio da članovi 17 i 39 Zakona o državljanstvu BiH, a koji govore o sticanju drugog državljanstva, nisu u skladu sa odredbama Ustava BiH. Sud je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi te članove sa Ustavom.

Na sjednici je odbačena apelacija doskorašnjeg gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića podnesena protiv rješenja Suda BiH od 9. marta i odluke Centralne izborne komisije BiH od 27. januara zbog toga što je apelant povukao apelaciju. 

Ustavni sud BiH je upoznat sa javnim istupima zvaničnika RS-a povodom nedolaska predsjednika Ustavnog suda BiH Miodraga Simovića na sastanak koji je održan na Jahorini 4. septembra. Sud je energično odbacio "sve komentare koji su u suprotnosti sa principima podjele vlasti i vladavine prava, posebno u dijelu koji se tiče nezavisnosti i nepristranosti Ustavnog suda BiH i njegovih sudija". 

Data je puna podrška profesionalnom radu Ustavnog suda BiH i njegovom predsjedniku Simoviću. 
Ustavni sud BiH je apostrofirao da "paušalni napadi na Ustavni sud BiH štete njegovom dignitetu", ali je pozvao sve koji imaju bilo kakve dokaze o eventualnom nezakonitom radu sudija tog suda da ih dostave nadležnim organima.