BiH
0

U nedjelju šetnja kroz Sarajevo - kroz prostor sjećanja i prostor koji se mijenja

FENA
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolektivna šetnja Sarajevom kao zajedničko i ponovno otkrivanje grada korak po korak, kao putovanja kroz vrijeme i prostor tokom koje svako stvara svoj zamišljeni grad koji će oslikati skicama, fotoaparatom, zabilježiti videokamerom, opisati pričom ili pjesmom, bit će organizirana gradom 2. marta u 11 sati u sklopu programa Gradologija.

Organizatori šetnje Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena i Lift prostorne inicijative, pojašnjavaju da šetnjom propitujemo sami sebe, naša sjećanja, dobra ili loša, predrasude o drugima, kao i želje koje su vezane za gradski prostor, koji često i ne poznajemo dovoljno da bismo primijetili da se mijenja i da više nije prostor koji smo poznavali ili o kojem znamo neku urbanu priču.

Stoga šetnja ima unaprijed određeni početak i kraj u stvarnom prostoru grada Sarajeva, dok njihovo spajanje, ulicama, stepenicama, parkingom ili parkovima će zavisiti od grupe građana i građanki koji će učestvovati u šetnji. Trajanje šetnje je od dva do pet sati, a polazna tačka šetnje je u unutrašnjem dvorištu zgrade Marijin-Dvor, koji se još naziva i Marijin park, a ulaz je u Dolinoj 5.

"Zajednički prostor, u globalnom ali i lokalnom društveno-političkom kontekstu ima poseban značaj te zaslužuje sistematsko propitivanje. Pojava, svrha i korištenje "zajedničkog" kao koncepta i prostorno se propituje u mnogim savremenim gradovima, dok je u slučaju Sarajeva ovo pitanje na marginama interesa javnosti", kazala je za Agenciju Fena direktorica Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena Danijela Dugandžić-Živanović.

Transformacije značenja i odnosa javnog i zajedničkog koje postavljaju mnogostruke izazove za budućnost grada više su nego vidljive na primjeru Sarajeva i zato zahtijevaju, ne samo slojeviti pristup, nego i kontinuirani zajednički angažman različitih društvenih aktera.

"Gradologija je transdisciplinarni istraživačko-aktivistički program čiji je primarni objekt interesa urbani prostor Sarajeva, njegovi stanovnici te njegovi nerealizirani i skriveni potencijali", kazala je Dugandžić- Živanović.

Ona pojašnjava da gradologija ispituje i problematizira značenje, funkciju i odnos javnog i zajedničkog prostora u gradu, političku ulogu prostora i uspostavlja platformu kroz koju će biti moguće kritički propitivati uloge građana i građanki, profesionalaca/ki, upravnih organa i stručnih tijela u definiranju ciljeva, parametara i dinamike urbanog razvoja.