BiH
2

Počelo mapiranje napuštenih objekata u Sarajevu

FENA
Članovi Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA i LIFT prostorne inicijative danas su u Sarajevu u okviru radionice "Mapiranje otvorenih prostora i napuštenih objekata u Sarajevu" uživo mapirali navedene prostore radi utvrđivanja stanja javnih gradskih i nastajanja zajedničkih prostora.

Radionicu su vodili Nedim Mutevelić i Ervin Prašljivić, članovi LIFT prostorne inicijative u okviru programa "Gradologija".

"Putem stranice www.gradologija.ba već smo započeli proces mapiranja, koji danas radimo uživo, odnosno povezujemo otvorene prostore i napuštene objekte pomoću Qr koda i "pametnih" telefona (telefoni koji imaju kompletan operacijski sustav, npr. Android, Windows Phone, Blackberry OS ...). s internetskom stranicom. Dakle, oni prostori koji budu označeni naljepnicom trebali bi biti mapirani istovremeno na interaktivnoj online mapi", rekao je za Agenciju Fena Nedim Mutevelić.

Ističe da u ovom trenutku ne može reći koliko takvih prostora i objekata ima u glavnom gradu BiH, zbog čega su se članovi Udruženja CRVENA i inicijative LIFT podijelili u grupe, te po sopstvenom nahođenju krenuli u istraživanje nerealiziranih i skrivenih potencijala Sarajeva "kako bi stvorili veći kvalitet života u gradu".

"Ukoliko počnemo da razmišljamo koji su to napušteni objekti u neposrednoj blizini nećemo ih naći, ali ako se uputimo u šetnju u kojoj percepciju usmjerimo samo na to, sigurno je da ćemo ih naći. Tako ćemo sutra upriličiti šetnju "Alipašinski trokut", koji će voditi Boriša Mraović od polazne tačke", ispred zgrade RTV Doma Sivi dom", kazao je Mutevelić.

Osnovna ideja radionice, kao i programa je, kako kaže direktorica Udruženja CRVENA Danijela Dugandžić-Živanović, "vidjeti koliko ima napuštenih objekata, kako se oni koriste, u čijem su vlasništvu i zbog čega se ne koriste"

"S druge strane zanimalo nas je šta građani i građanke zamišljaju šta bi se moglo raditi u tim prostorima. Iz privatnog iskustva naše vizije za takve prostore su da se koriste kao galerijski prostori ili radni prostori za organizacije, koje bi ih mogle unaprijediti sa sadržajem, ne samo za sebe, već i za zajednicu uopšte", navela je Dugandžić- Živanović.

Gradologija ispituje i problematizira značenje, funkciju i odnos javnog i zajedničkog prostora u gradu, političku ulogu prostora i uspostavlja platformu kroz koju će biti moguće kritički propitivati uloge građana i građanki, profesionalaca, upravnih organa i stručnih tijela u definiranju ciljeva, parametara i dinamike urbanog razvoja.