Kultura
0

Promocija projekta "Sarajevo susret kultura" u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
"Sarajevo susret kultura" naziv je projekta istoimene nevladine organizacije koja nastoji promovisati novu turističku atrakciju, odnosno lokaciju koja će na jednom mjestu predstavljati historijski i kulturni opis Sarajeva. Ta lokacija, koja na najbolji način oslikava susret kultura u našem gradu je u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, odnosno Velike avlije.

Upravo na tom mjestu NVO "Sarajevo susret kultura" postavlja simboličan znak/pečat koji će ubuduće biti polazna turistička tačka za obilazak Sarajeva, a sa koje će posjetioci moći jasno vidjeti susret različitih kultura u gradu. Ova polazna tačka će, gledano prema stranama svijeta, na istoku upućivati na osmanlijski trgovački grad, a prema zapadu na modernu zapadnjačku kulturu.

Prepoznatljivi znak kreiran u svrhu ovog projekta je i novi mogući brend koji simbolizira multikulturalnost i otvorenost grada Sarajeva.

Promocija projekta "Sarajevo susret kultura" će biti održana u četvrtak, 6. marta 2014. godine, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sa početkom u 19 sati.

Projekt će predstaviti dr. Dino Mujkić, a u ime partnera prisutnima će se obratiti načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, Dragan Kovačević iz Hypo Alpe-Adria-Bank, te Almir Kovačević, predstavnik WUS Austria.

Promotori su: Prof. dr. Vahidin Preljević - Prostori susreta i prostori razdvajanja - kulturološki uvidi,

Mr. Elvedin Bečić - Definiranje "mjesta" kao uporišta urbanog indentiteta, Mr. Nazif Hasanbegović - Tačke identiteta resurs za brendiranje grada, Amra Madžarević - Kulturna baština Sarajeva i potencijali za razvoj turizma.

Moderator je Strajo Krsmanović. U muzičkom dijelu programa učestvuju prof. Ana Pokrklić na flauti i mr. Belma Tuzović Mujkić na gitari.

Sponzori projekta su Hypo Alpe Adria, Neon Heart i EuroplakatBH. Projekat je realizovan uz veliku podršku i u partnerstvu sa Općinom Stari Grad, a prijatelji projekta su i World University Service Austria, Kontakt Media, Oxygen, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Rahatlook i Optika Baroš.