Veselo za 1. maj u Sarajevu
0

U nedjelju idemo svi na Vilsonovo šetalište

Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
U Gradskoj upravi danas je održana pres-konferencija povodom organizacije obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada na kojoj je predstavljen program u organizaciji Grada Sarajeva.

"Odlučili smo se ponovno da građankama i građanima, djeci i omladini, radnicima i penzionerima, te građanima koji su u potrazi za poslom, upriličilo sadržajan i interesantan vikend. Ovaj put u partnerstvu sa Vladom Kantona Sarajevo i Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Slogan naše manifestacije je 'Hajmo svi u Vils', što govori da je centar događaja i ovaj put Vilsonovo šetalište", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji.

Program počinje prvomajskim urankom, odnosno buđenjem grada od 7 do 9 sati uz Sarajevo Drum Orchestra i vožnjom Happy Busa glavnim sarajevskim ulicama. Napominjemo da će se i zainteresirani građani moći voziti ovim busom koji će u 7 sati krenuti od Katedrale i zaustavljati se na Dolac Malti, kod RTV Doma, na Dobrinji, Alipašinom polju, Otoci, Pofalićima, Skenderiji, kod Vijećnice, na Marijin Dvoru i tako do Vilsonovog šetališta. Naredni sadržaj je okupljanje građana u Vilsonovom šetalištu od 9 do 10 sati kada je predviđena jutarnja kafa iz velike džezve koju je osigurao “Vispak” Visoko i druženje uz muziku Sarajevo Drum Orchestra.

Od 10 sati i 30 minuta slijedi program za najmlađe kada počinje Likovna radionica za djecu o temi “Crvenkapica i vuk”. Ova likovna radionica realizirat će se u suradnji s Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo. U 13 sati predviđeno je proglašenje najboljeg rada i, naravno, nagrade za najtalentiranije, te nastup plesnih grupa iz Međunarodnog centra za djecu i omladinu. Od 10 do 14 sati na programu je mini basket i takmičenje u tricama u organizaciji KK “Koš” gdje su također planirane simbolične nagrade za najbolje šutere. Svi mogu učestvovati bez obzira na spol i godine. Također, od 10 do 15 sati trajat će akcija prikupljanja igračaka i odjeće za “GuGu” humanitarni bazar.

Prvi put na otvorenom, odigrat će se predstava za djecu “Crvenkapica” koju igra mlada glumačka ekipa Kemal Čebo, Aida Bukva, Adnan Goro i Nusmir Muharemović. Predstava počinje u 12 sati. Od 13 do 15 sati građani će moći uživati u party-u “DeBel Boya i Zgodneya”.

I na kraju, od 14 do 15 sati tradicionalno organiziran je prvomajski grah koji će pripremiti tetka Zilha i Narodna kuhinja Stari Grad za sve prisutne na Vilsonovom. Grad Sarajevo je jedan od pokrovitelja koncerta Erogenih zona, Elvisa J. Kurtovića i Nedima koji će biti održan u Domu mladih u večernjim satima sa početkom u 21 sat, u kompletnoj organizaciji Sekcije mladih Sindikata Bosne i Hercegovine. Ulaz na koncert je besplatan.

Dogradonačelnik Kamočaji pozvao je u ime Grada Sarajeva sve građane, kao i naše goste u gradu da nam se pridruže u nedjelju, 1. maja u Vilsonovom, da se družimo i uživamo u prvomajskom druženju, i naravno u dobrom programu sa porukom “Hajmo svi u Vils”.

Medijski pokrovitelji programa obilježavanja 1. maja u organizaciji Grada su RSG i RSG1, dnevne novine San i portal Sarajevo-x.com.