Veselo za 1. maj u BiH
0

Dok svijet protestvuje, mi ćemo roštiljati

Piše: Adisa Pobrić
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Za razliku od prošle godine, kada je 1. maj u našoj zemlji obilježio niz protesta <a href="http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100501048">Saveza samostalnih sindikata BiH</a>, <a href="http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/100501044">obespravljenih radnika</a> i članova nevladinih organizacija, ove godine će se svi koji budu u prilici posvetiti lagodnijim aktivnostima, poput uranaka, roštiljanja, posjeta izletištima i koncertima.

Ove godine 1. maj bez protesta

Prema informacijama iz MUP-a Kantona Sarajevo, na ovom području nije najavljen nijedan protest, a iz SSSBiH-a poručili su da današnji praznik planiraju iskoristiti za rezimiranje dosadašnjih aktivnosti i druženje s građanima na punktu u Vilsonovom šetalištu.

Iz ovog sindikata, nakon potpisivanja Protokola sa Vladom FBiH o međusobnoj saradnji, očekuju da će se položaj radnika popraviti, a dok se to ne desi, isplanirali su čitav niz aktivnosti pod sloganima "Stvorili smo šansu, idemo dalje - pridružite nam se" i "Dostojanstven rad za dostojanstven život".

Kao što smo već najavljivali, u nedjelju od 9 sati s građanima će se družiti na kafi u Vilsonovom šetalištu, a nakon toga će upriličiti sjednicu Glavnog odbora, te navečer, u 21 sat priprediti besplatan koncert Erogenih zona, Elvisa J. Kurtovića i Nedima. Podjela karata za ovaj muzički događaj u Domu mladih vrši se u "Operi", "Etno klubu" i "Queenu".

Sekcija mladih SSSBiH će promovisati priručnik o osnovnim pravima iz radnog zakonodavstva.

Vilsonovo šetalište centar zabave u gradu

Za sve one koji se zbog vremenskih prilika ili drugih razloga ne usude otići na neko od izletišta, mnoštvo sugrađana i dešavanja mogu naći i u samom gradu, tačnije u Vilsonovom šetalištu, gdje Gradska uprava Grada Sarajeva priprema manifestaciju "Hajmo svi u Vils".

Za buđenje građana na prvomajski uranak i ove godine od 7 do 9 sati su zaduženi članovi Sarajevo Drum Orchestra, a Happy Bus će od sedam sati besplatno prevoziti građane sarajevskim ulicama od Katedrale, a zaustavljat će se na Dolac Malti, kod RTV Doma, na Dobrinji, Alipašinom Polju, Otoci, Pofalićima, Skenderiji, kod Vijećnice, na Marijin Dvoru i tako do Vilsonovog šetališta.

Okupljanje građana na ovom šetalištu očekuje se od 9 sati, gdje će im biti poslužena jutarnja kafa iz velike džezve koju je osigurao "Vispak" Visoko i druženje uz muziku.

Za najmlađe je predviđena likovna radionica o temi “Crvenkapica i vuk”, koja će biti realizovana u saradnji s Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo, dok će ljubitelji košarke uživati u mini basketu i takmičenju u "tricama" u organizaciji KK "Koš".

Tetka Zilha kuha prvomajski grah

Planirana je i akcija prikupljanja igračaka za "GuGu" humanitarni bazar, a prvi put na otvorenom, bit će odigrana predstava za djecu “Crvenkapica".

Oni koji dođu u Vilsonovo šetalište moći će uživati i u partyju "DeBel Boya i Zgodneya". Tetka Zilha i Narodna kuhinja Stari Grad za sve prisutne pripremit će prvomajski grah, koji se služi od 14 do 15 sati.

Ranka Mišić: Nesigurnost guši pobune i proteste

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da samo nove investicije i nova zapošljavanja mogu spasiti radnike "sa ivice ambisa" na kojoj se nalaze, a poslodavce natjerati da se drugačije ponašaju.

"Kada poslodavci budu imali manje izbora, manje mogućnosti da ucjenjuju one koji čekaju posao, kada budu imali manje mogućnosti da prijete da će svoj posao prebaciti u neku drugu državu - bit će i manje kršenja ljudskih i radničkih prava i erozije morala", rekla je Mišić u intervjuu za Srnu.

Druga mogućnost, dodala je Mišić, jeste borba protiv kriminala i korupcije i zaustavljanje onih "koji ne isplaćuju plate i doprinose, ne plaćaju poreze državi, pljačkaju budžet lokalne zajednice, države, pljačkaju Fond zdravstva, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja i radnike".

Prema njenom mišljenju, "armija" nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje RS guši mogućnost iskazivanja nezadovoljstva, jer radnici strahuju da će, ako se pobune, izgubiti i ono što imaju.

Mišić dodaje da "kriza sistema" u kojoj se radnici ne osjećaju sigurno na svom radnom mjestu, u smislu da će dobijati platu, a da se nakon štrajka u najboljem slučaju dobije dugotrajni sudski proces, također guši jaču pobunu i jači protest.

"Bojim se apatije i strahova. Plašam se i kao čovjek i kao građanin da, ukoliko prije svega Vlada ne ponudi novo zapošljavanje i ne 'okrene točak' naprijed, idemo veoma brzo u sunovrat iz koga ćemo se teško izvući", rekla je Mišić.

Ona je naglasila da se 1. maj u Republici Srpskoj dočekuje u jednom veoma depresivnom stanju, u kojem su prije svega radnici u privredi, i to zbog dva razloga - jedan je objektivan, a to je ekonomska kriza, a drugi je zloupotreba ekonomske krize jednog dijela poslodavaca, koji koriste sve ono što njima ne odgovara u smislu primjene i poštivanja zakona da sve fakturišu na račun radnika.

U susjedstvu i svijetu protestima se traže veća prava

U Hrvatskoj je za 1. maj na Maksimiru najavljen protest protiv vlade, a u Srbiji će Policijski sindikat i Sindikat industrijskih radnika "Sloga" održati protestnu šetnju ulicama Beograda.

Hiljade Moskovljana organizovano u više od 20 organizacija predalo je zahtjeve za održavanje mitinga za 1. maj, a velika okupljanja radnika očekuju se u gradovima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Španije, Grčke, Portugala, Turske, Egipta i drugih zemalja.

Ovogodišnji prvomajski protesti održavaju se u vrijeme talasa revolucija na Bliskom istoku i zemljama Magreba, koji je pokazao snagu radničke klase i uplašio diktatore od Šri Lanke do Kazahstana, pa čak i uzdrmao režim u Kini.

Borba za bolje uslove rada počela je još 1886.

Međunarodni praznik rada ustanovljen je u znak sjećanja na pripadnike radničkog pokreta u Chicagu, koji su 1. maja 1886. stupili u štrajk zahtjevajući bolje uslove rada. Tog dana više desetina hiljada tamošnjih radnika protestvovalo je tražeći humanije uslove rada, veće nadnice i skraćenje radnog vremena. Protesti su ubrzo prerasli u nemire, a policija je u rastjerivanju demonstranata upotrebljavala grubu silu i vatreno oružje. Bilo je više desetina mrtvih i povrijeđenih.

Prvi maj, kao međunarodni praznik rada, na prostorima bivše Jugoslavije kao zvanični državni praznik počeo se slaviti poslije Drugog svjetskog rata, dolaskom komunista na vlast.

Budžetski korisnici na produženom vikendu

Zbog obilježavanja ovog praznika, u Federaciji BiH državni organi, preduzeća i druge pravne osobe neće raditi 2. i 3. maja, a u Republici Srpskoj neradni je 2. maj.

Prema najavama meteorologa, za 1. maj očekuje se oblačno vrijeme, a kasno popodne i slaba kiša.

Redakcija portala Sarajevo-x.com svim svojim čitaocima ma gdje bili želi sretan Praznik rada.