Sastanak Dodik-Lagumdžija
31

U narednih 15 dana kompromis o presudi "Sejdić i Finci"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija usaglasili su se večeras u Sarajevu da će u narednih 15 dana nastojati da bude postignut kompromis o pitanju provođenja presude "Sejdić i Finci", jer je većina stavova približena.

Dodik i Lagumdžija potvrdili su da ekspertski timovi stranaka već intenzivno rade na tom pitanju, te da se kompromis očekuje na narednom sastanku lidera šest stranaka u BiH koji će biti održan sredinom maja u Mostaru.

"Trebamo konačno završiti priču 'Sejdić-Finci', za šta načelno ne postoji nijedan problem. Prihvatam da se to polovinom maja stavi na dnevni red sastanka šestorke u Mostaru. Sa stanovništva posljednjeg sastanka iz Banje Luke postoje tek male nijanse koje prave problem, dok značajan dio opredjeljenja da se to uradi uopšte nije sporan", rekao je Dodik.

Lagumdžija je rekao da će insistirati na potpunom provođenju presude, koje podrazumijeva rješavanje pitanja izbora u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u cjelovitom paketu. 

Kada je riječ o usvajanju budžeta institucija BiH za 2012. godinu, Dodik i Lagumdžija su na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdili da će članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić na sutrašnjoj sjednici podržati budžet koji je usaglasilo Vijeće ministara BiH.

Dodik je pozvao predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se ne diskvalifikuje dalje iz dogovora o budžetu BiH za 2012. godinu koji je postignut tokom posljednjeg sastanka lidera šest najjačih političkih partija u Banjoj Lluci.

Prema njegovim riječima, ponašanje SDA potpuno je neprihvatljivo, s obzirom da je Tihić u Banjaluci pristao na taj dogovor.

"Lično nemam nijedan problem da umjesto šestorke bude petorka", rekao je Dodik, naglasivši da nema namjeru ponovo dogovorati već dogovorene stvari.

On je pozvao lidera SDA da se vrati u dogovor o budžetu, ili će sebe diskvalifovati iz budućih razgovora o bilo kom važnom pitanju. 

"Niko nije dobio sve što je htio, ali to je omogućilo kretanje. Zašto stojimo, zašto imamo mjesec dana takvu političku galamu oko nečega što smo dogovorili", naveo je Dodik.

Lider SNSD-a istakao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Lagumdžijom kao ministrom inostranih poslova, jer se u ime BiH sve više nastupa sa dogovorenim stavom.

Dodik i Lagumdžija dogovorili su i buduću saradnju kada je riječ o zaštiti domaće proizvodnje.

Od nivoa BiH, pa do svih nižih nivoa vlasti, sagledaćemo sva vansfiskalna opterećenja koja postoje kako bi pokušali osloboditi privredni sektor, rekao je Dodik, ocijenivši da je trenutni privredni život prepušten sam sebi, a da je liberalizovano tržište onemogućilo konkurentnost domaćih firmi.
"Krajnje vrijeme je da se zaštiti domaća proizvodnja i eleminišu razni lobiji koji su se zakačili na mnoge institucije u BiH koje ne mogu da rade", rekao je Dodik.

Lagumdžija je istakao da će Komšić sutra inicirati izmjenu Ustava BiH koja omogućava smanjenje plata najvišim funkcionerima u zemlji. 

"Ne želimo da imamo 77 Ustavom zaštićenih ljudi na koje se ne odnose planirane uštede. Komšić u potpunosti podržava ovaj stav SDP-a BiH", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da je Dodika informisao o razgovorima koje je vodio u Briselu i Strazburu. 

"Tokom sastanka je bilo riječi i o tome kako da se pripremimo za dijalog sa čelnicima EU, Katherine Ashton, Štefanom Fileom i Joseom Manuelom Barosom kako bi se definisali mehanizmi koprodinacije unutar BiH, i horizontalne i vertikalne, po pitanju daljeg dijaloga sa EU", rekao je Lagumdžija. 
On je istakao da je tokom sastanka konstatovano da su sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vođeni razgovori o finansiranju infrastrukturnih projekata na Koridoru 5C na povezivanju Banjaluke sa Dobojem, te da bi trebalo ubrzati procedure realizacije sredstava. 

Tokom sastanka Dodika i Lagumdžije bilo je riječi i o pitanju graničnih prelaza prema Hrvatskoj, koja će sredinom iduće godine ući u EU, a sagovornici su postigli visok stepen saglasnosti o ovom pitanju.