Dogovor u Banjoj Luci
0

Dodik i Čović za sastanak Šestorke o presudi 'Sejdić-Finci'

FENA
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Novi sastanak šestorice predsjedika najjačih stranaka u Bosni i Hercegovini, na kojem bi se razmatrala mogućnost implementacije presude "Sejdić-Finci", trebalo bi biti održan 9. marta, ukoliko taj datum prihvate i ostali lideri Šestorke, a domaćin će biti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Da je potrebno sazvati novi sastanak Šestorke dogovorili su večeras u Banjoj Luci Dodik i predsjednik HDZBiH Dragan Čović, uz napomenu da 9. mart nije konačan termin, odnosno o tome treba da se izjasne i ostali - predstavnici SDPBiH, SDA, SDS i HDZ 1990.

Na tom sastanku trebalo bi da se razgovara i o rješenju za državnu i vojnu imovinu, a Dodik smatra da je potrebno na dnevni red staviti i pitanje budžeta institucija BiH uz uvažavanje realnih okvira koji postoje.

"Budžet se ne može povećavati", kazao je predsjednik SNSD-a ponovivši da i BiH mora svoju javnu potrošnju da uskladi s mogućnostima. Dodik je na pres-konferenciji rekao da je bilo riječi i o saradnji SNSD i HDZBiH, a krajem marta u Mostaru održat će novi sastanak predstavnika dviju stranaka koje već od ranije imaju potpisani dogovor o saradnji.

I predsjednik HDZBiH Dragan Čović je rekao da je većina pitanja koja su ranije dogovorila šestorica bh. lidera najjačih stranaka relizirana te da su zaključili da se sazove novi sastanak na kojem bi se otvorila druga važnja pitanja.

"Uvjeren sam da možemo dati kvalitetan doprinos kako bi se politička dimenzija stabilizirala. S druge strane gospodarska pitanja su nešto što nas opterećuje, jer cijenimo da će cijelo okruženje imati snažni recesijski zamah i stoga posljedice na BiH moraju biti minimizirane u mjeri u kojoj je to moguće", kazao je lider HDZBiH-a.

Stoga je, kaže, i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem razgovorano o mogućnostima izvoza bh. roba, nakon što Hrvatska uđe u EU, te nekim drugim infrastrukturnim projektima.