{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optimizam Tihića i Čovića pred sastanak šestorke u Banjoj Luci

S
7.3.2012. u 21:55
0
8
Optimizam Tihića i Čovića pred sastanak šestorke u Banjoj Luci
0
Optimizam Tihića i Čovića pred sastanak šestorke u Banjoj Luci
Proklamirani principi iz prošlosti: Sa butmirskih pregovora
Predsjednici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić izrazili su optimizam u pogledu postizanja dogovora o većini pitanja koja će se naći na dnevnom redu sastanka lidera šest političkih parija u BiH koji će biti održan u petak, 9. marta u Banjoj Luci.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"BiH se nalazi u finišu političkih dogovaranja", rekao je Tihić nakon sastanka delegacija SDA i HDZ BiH u Odžaku, izrazivši nadu da će se politički lideri šest političkih partija na sastanku u Banjaluci dogovoriti o pitanjima vojne i državne imovine, a, ukoliko pokažu hrabrost i spremnost, mogu brzo da se dogovore i o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strassbourgu "Sejdić - Finci".

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će u Banjoj Luci biti postignut dogovor o svim pitanjima što bi, kako je rekao, političare trebalo da motiviše da izvršnu vlast ubuduće oslobode političkih tema, odnosno da Vijeće ministara BiH počne agresivnije da se bavi ekonomskim pitanjima.

"Do kraja petog mjeseca su postavljeni rokovi da se riješe bitna pitanja. Nema nijedne prepreke da na vrijeme ne usvojimo fiskalni okvir u BiH za 2012. godinu, a kada je u pitanju vojna i državna imovina ta pitanja su stavljena davno u jasnu formu i ne vidim nijedan razolog da se o ovom pitanju ne dogovorimo u petak", rekao je Čović.

Pitanje provođenja odluke "Sejdić - Finci" Čović je okarakterisao kao nešto složenije, ali da se, ipak, može naći rješenje kako to ne bi bila prepreka za kandidaturu BiH u EU u junu mjesecu ove godine.

Lideri SDA i HDZ BiH dogovorili su i da razgovori o pitanju grada Mostara budu nastavljeni na nivou gradskih odbora stranaka.

Razgovori delagacija HDZ BiH i SDA u Odžaku biće nastavljeni sutra u 9.00 časova.

Sastanku su prisustvovali i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, dok je u delegaciji HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Sastanak delegacija HDZ i SDA održava se dva dana uoči sastanka šest stranačkih lidera u Banjaluci, na kojem se očekuju razgovori i rješenja o važnim pitanjima poput vojne imovine i provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci''. Domaćin sastanka šest lidera koji će biti održan u Banjaluci, 9. marta, je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: