BiH
65

U najmasovnijem pohodu na Tajanu 120 planinara

FENA
(Foto: FENA)
Ususret predstojećem vikendu tokom kojeg će u skijaškim centrima na bh planinama biti ozvaničen početak zimske sezone, bijeg iz gradova u kojima se svakodnevno mjere visoke koncentracije onečišćenja zraka i odlazak na planinu je pravi izbor za sve generacije. Park prirode Tajan, između Zavidovića, Kaknja i Vareša je izvanredna destinacija za rekreaciju, planinarenje i šetnju na čistom zraku.

Potvrđuju to zadovoljna lica planinara sa fotografija snimljenih na prošlonedjeljnom izletu na Tajan kojeg je organiziralo sarajevsko Planinarsko-skijaško društvo "Prijatelj prirode".

"Radi se o do sada najmasovnijem pohodu na Tajan jer je na 1.297 metara visokom vrhu stajalo 120 planinara koji su se zbog brojnosti šalili kako vrh nije dovoljno prostran da primi toliko planinara", kaže organizator i glavni vodič izleta Nedim Nalo, član Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Izlet je prerastao u pravi pohod, jer su se sarajevskim planinarima pridružili i članovi planinarskih društava "Bobovac" iz Kaknja i "Vedro" iz Zenice.

Park prirode Tajan ukrašavaju kanjoni, pećine i endemske biljke.

"Ionako lijepe staze Tajana prošarane snijegom su još ljepše, a Ponijeri su izvanredna lokacija za aktivan odmor u planini. Na istoj lokaciji su i skijališta", pojašnjava Nalo.

Sa Tajana se pruža pogled na Vlašić, Vranicu i Perun, ali i maglom obavijene gradove Tuzlu i Kakanj.

Stoga odlazak na planinu i boravak na čistom zraku tokom zimskih vikenda je "pravi izbor".

"Posebno raduje činjenica da je na Tajanu bilo i djece, a među njima najmlađe su bile sestre, četverogodišnja Ajda i devetogodišnja Lajla Bajrić, te planinari - veterani koji su iako u osmoj deceniji života u izvanrednoj kondiciji", kaže Nalo i dodaje kako je osnovni cilj ovakvih izleta promoviranje planinarstva kao zdravog načina života i druženja.

Ovako masovnim izletom na najbolji način je obilježen i Međunarodni dan planina, 11. decembar, kojeg je Generalna skupština UN-a proglasila u namjeri da se afirmira očuvanje planina, spriječi njihovo daljnje onečišćenje i potakne čovječanstvo na aktivniji izlazak na planine.