BiH
66

Isaković: Svaki naš pohod posvećen je boljitku i očuvanju planine

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Generalna skupšina UN-a proglasila je 11. decembar kao Međunarodni dan planina u namjeri da se tako afirmira očuvanje planine, spriječi njihovo daljnje onečišćenje i potakne čovječanstvo na aktivniji izlazak u ili na planine.

Predsjednik Planinarskog saveza (PS) BiH Zehrudin Isaković kaže da je, što se planinara tiče, svaki dan - dan planina.

Pohode ih, kažu, u svako godišnje doba, po svim vremenskim uvjetima.

"Planine slavimo svaki dan, svaki sat i svaku sekundu. One su u našim srcima, u našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svaki naš pohod u planine, posvećen je njihovom boljitku i očuvanju. Svaki odlazak u planine za nas je svetkovina, praznik za dušu i tijelo", kazao je Isaković za Agenciju FENA.

Naglašava da je u štampi planinarsko-turistička karta Prenja, po mišljenju mnogih najljepše bh. planine, čiji je autor.

"To je mali doprinos za one koji bi htjeli posjetiti tu planinu, da to mogu učiniti sigurno, s precizno ucrtanim stazama, tačnim terenskim informacijama, fotografijama i važnim kontaktima. Eto, i to je naš način da slavimo planine", poručio je Isaković.

Pozvao je bh. građane da se učlane u neko od planinarskih društava ili klubova koji djeluju u BiH.

"Time će dobiti oko šest hiljada novih prijatelja, koliko naš savez broji članova, i ući u neotkriveni svijet ljepote od koje zastaje dah", kazao je predsjednik PSBiH Zehrudin Isaković u povodu Međunarodnog dana planina.

Planinarstvo je širok pojam koji objedinjuje sve čovjekove djelatnosti direktno ili indirektno vezane uz kretanje u planinskim predjelima. Planinarstvo nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići.

Naprotiv, planinarstvo je izbor, odluka ili filozofija, način i stil života -niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zdravijim i ispunjenijim, misijom hodoljublja, prijateljstva i poštivanja.