BiH
4

U Nacionalnom parku Una pod nadzor stavljen prvi medvjed

FENA
JP Nacionalni park Una je prošle godine započeo sa projektom "Divljina i život zvijeri u Nacionalnom parku Una", a prva životinja koja će se proučavati je medvjed.

Projektom je predviđena izrada studije koegzistencije zvijeri i čovjeka, a koja će dati odgovore na moguće pritiske na okoliš i ugrožene vrste, kao i dati mjere zaštite i obnove vrsta, kao i način koegzistencije.

Član Uprave Nacionalnog parka Una Haris Hadžihajdarević izjavio je Feni da je u početnoj fazi medvjed izabran za prvu zvijer koja će biti predmet istraživanja, te se krajem prošle godine krenulo sa aktivnostima hvatanja dva primjerka te divljači.

Cijelo vrijeme su praćeni tragovi i kretanje vuka i medvjeda, vršilo se fotografisanje foto zamkama te pokušaji da se specijalnim zamkama na neškodljiv način ulovi medvjed.

Svrha hvatanja medvjeda je uzorkovanje, pregled općeg zdravstvenog stanja, uzimanje dimenzija cijele životinje i pojedinih njenih dijelova, uzimanja krvi za DNA analizu, težine i dr.

Hadžihajdarević je potvrdio da se kasno navečer, 30. aprila, uoči prvomajskih praznika, oglasio poseban elektronski sistem koji dojavljuje da se u zamku nešto "ulovilo".

"Nakon provjere lokacije od nadzornika NP-a, javljeno je da je medvjed uhvaćen u zamci", kazao je Hadžihajdarević dodavši da se procjenjuje da je star između šest i osam godina, te da će tačne karakteristike uhvaćenog medvjeda biti poznate nakon rezultata DNA analize.

Nakon četverosatne veterinarske obrade, medvjed je opremljen i specijalnom GPS ogrlicom pomoću koje će se tokom narednih 12 mjeseci pratiti njegovo kretanje i način života, a stavljen je i elektronski čip te ušna markica sa brojem.

Nakon ovog perioda ogrlica se odbacuje uz pomoć posebne funkcije te se nakon pronalaska uz manja ulaganja i reparaciju može ponovo koristiti.

Kako pretpostavljaju iz Nacionalnog parka „Una“ ovo je po prvi put da je jedna divlja životinja u BiH opremljena ovakvom GPS ogrlicom za praćenje.

Na kraju je ovom odraslom i zdravom bosanskom medvjedu-mužjaku nastanjenom u Nacionalnom parku Una, koji je ulovljen u mjestu Doljani, u sjevernom dijelu parka, ispod planinskog vrha Ljutoč, dato i ime po tom vrhu - Ljutoč.

Stručni voditelj projekta "Divljina i život zvijeri u Nacionalnom parku Una“, koji će biti nastavljen do septembra ove godine, je profesorica Vildana Alibabić sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću, a na projektu su angažovani svjetski poznati stručnjaci prof.dr. Đuro Huber i prof.dr.Josip Kusak sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Projektom se žele predložiti kriteriji ponašanja posjetitelja i organizacija posjeta Nacionalnom parku te prijedlog turističkih aktivnosti koje su u skladu sa stanjem biodiverziteta područja.