BiH
5

Nacionalni park Una prošle godine zabilježio 11.000 posjeta

FENA
Područje Nacionalnog parka (NP) Una u protekloj godini zabilježilo je oko 11.000 posjeta, a pretpostavke su da je bilo između 25.000 i 30.000 posjeta, uzimajući u obzir da se ulaz u veliki dio tog područja ne naplaćuje i nije kontroliran na takav način.

"U dvije posjetilačke zone, Štrbački buk-Lohovo i Martinbrod, mikrolokalitet Milančevog buka, odnosno poznatog vodopada u toma naselju, gdje se plaća ulaznica bilo je blizu 6.700 posjeta", izjavio je za Fenu direktor Javnog poduzeća (JP) NP Una, Amarildo Mulić.

Dodao je da je u 2012. godini preko 2.600 osoba učestvovalo u raftingu na rijeci Uni, na ribolovnim revirima bilo je 1.360 ribolovaca, a 60 kajakaša. Mulić ističe da je zadovoljan ovim početnim parametrima, te da smatra da će ove godine biti puno bolje, jer će se raditi na stvaranju povoljnog ambijenta.

U proteklih više od godinu i pol dana, kako je dodao, najviše se uradilo na formiranju terenske-nadzorničke službe, na uspostavljanju dvije posjetilačke zone i regulisanju korištenja prirodnih resursa, posebno voda, odnosno rijeke Une za razvoj adrenalinskog turizma.

Na osnovu pravila, koje je donio Nadzorni odbor JP NP Una, ovo poduzeće ima prihode i od korištenja rijeke Une za rafting i kajak na divljim vodama od strane turističkih agencija, koje djeluju na ovom prostoru.

Mulić dodaje da je uspostavljeno i korištenje rijeke Une za sportski ribolov, odnosno upražnjavanje ovog vida rekreacije u području NP Una. „Imamo više revira, a za ovu godinu se pripremaju neke izmjene, koje će biti objelodanjene 1. marta i otvora ribolovne sezone“, istakao je Mulić dodajući da će one u svakom slučaju ići u prilog, kako JP NP Una, tako i ljubiteljima sportskog ribolova.

Prioriteti i u ovoj godini, prema njegovim riječima biće nastavak obogaćivanja turističke infrastrukture, kroz održavanje postojećih i gradnju novih turističkih staza otkrivanjem novih destinacija unutar NP, koje su zanimljive za ljubitelje prirode.