{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacionalni park Una prošle godine zabilježio 11.000 posjeta

F
17.2.2013. u 14:02
5
1
Nacionalni park Una prošle godine zabilježio 11.000 posjeta
5
Nacionalni park Una prošle godine zabilježio 11.000 posjeta
Područje Nacionalnog parka (NP) Una u protekloj godini zabilježilo je oko 11.000 posjeta, a pretpostavke su da je bilo između 25.000 i 30.000 posjeta, uzimajući u obzir da se ulaz u veliki dio tog područja ne naplaćuje i nije kontroliran na takav način.
"U dvije posjetilačke zone, Štrbački buk-Lohovo i Martinbrod, mikrolokalitet Milančevog buka, odnosno poznatog vodopada u toma naselju, gdje se plaća ulaznica bilo je blizu 6.700 posjeta", izjavio je za Fenu direktor Javnog poduzeća (JP) NP Una, Amarildo Mulić.

Dodao je da je u 2012. godini preko 2.600 osoba učestvovalo u raftingu na rijeci Uni, na ribolovnim revirima bilo je 1.360 ribolovaca, a 60 kajakaša. Mulić ističe da je zadovoljan ovim početnim parametrima, te da smatra da će ove godine biti puno bolje, jer će se raditi na stvaranju povoljnog ambijenta.

U proteklih više od godinu i pol dana, kako je dodao, najviše se uradilo na formiranju terenske-nadzorničke službe, na uspostavljanju dvije posjetilačke zone i regulisanju korištenja prirodnih resursa, posebno voda, odnosno rijeke Une za razvoj adrenalinskog turizma.

Na osnovu pravila, koje je donio Nadzorni odbor JP NP Una, ovo poduzeće ima prihode i od korištenja rijeke Une za rafting i kajak na divljim vodama od strane turističkih agencija, koje djeluju na ovom prostoru.

Mulić dodaje da je uspostavljeno i korištenje rijeke Une za sportski ribolov, odnosno upražnjavanje ovog vida rekreacije u području NP Una. „Imamo više revira, a za ovu godinu se pripremaju neke izmjene, koje će biti objelodanjene 1. marta i otvora ribolovne sezone“, istakao je Mulić dodajući da će one u svakom slučaju ići u prilog, kako JP NP Una, tako i ljubiteljima sportskog ribolova.

Prioriteti i u ovoj godini, prema njegovim riječima biće nastavak obogaćivanja turističke infrastrukture, kroz održavanje postojećih i gradnju novih turističkih staza otkrivanjem novih destinacija unutar NP, koje su zanimljive za ljubitelje prirode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: