BiH
0

Rekonstruisani prilazni mostovi i vidikovac na slapovima u Martin Brodu

FENA
Načelnik Općine Bihać, Emdžad Galijašević i direktor JP Nacionalni park Una, Amarildo Mulić danas su u Martin Brodu svečano otvorili rekonstruisane prilazne mostove i vidikovac na slapovima na rijeci Uni. Rekonstrukcija je urađena u okviru projekta prekogranične saradnje "Una – izvor života", koji financira Europska unija (EU) iz IPA sredstava.

Time su slapovi u Martin Brodu, kao jedinstvena prirodna atrakcija, prilagođeni za sigurniji prihvat posjetilaca i potpuniji doživljaj cjelokupnog ambijenta ove veličanstvene lokacije.

Prethodno su u okviru ovog projekta izrađene i postavljene informativne i obavještavajuće table na području Martin Broda i Kulen Vakufa, održane radionice za lokalno stanovništvo, institucije i predstavnike civilnog društava, te izvršene pripremne radnje za infrastrukturne radove obnove sjeverne kule na Ostrovici.

Projekat ima za cilj zajednički razviti i promovirati izvor rijeke Une u Hrvatskoj i vodopade Une i stari grad Ostrovicu u BiH, kao jedinstvenu turističku destinaciju i ekonomski prostor, kroz prekograničnu suradnju i udruživanje iskustva između svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une.

Implementiraju ga Općina Bihać, PLOD Centar i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona (USK), u saradnji sa Zadarskom županijom, Općinom Gračac, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem u Zadarskoj županiji, Razvojnom agencijom Zadarske županije (ZADRA), Turističkom zajednicom Zadarske županije i Udrugom Una.

U toku je i izrada zajedničkog strateškog dokumenta za razvoj prekograničnog turizma pod nazivom "Strategija razvoja turizma na prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une", koji će predstavljati strateški okvir za poboljšanje ekonomske situacije u prekograničnom području.