Podrška Općine
0

Ulaganje u razvoj Nacionalnog parka "Una" je ulaganje u razvoj Bihaća

FENA
Nacionalni park (NP) Una imat će i u ovoj godini podršku općinske administracije u Bihaću, s obzirom da je ulaganje u razvoj NP "Una" ulaganje u razvoj grada Bihaća.

Ovo je rečeno na današnjem sastanku načelnika općine Bihać Emdžada Galijaševića sa direktorom i predsjednikom Nadzornog odbora JP NP "Una" Amarildom Mulićem i Antom Marjanovićem.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja se ogleda u realizaciji brojnih projekata koji su infrastrukturu u NP "Una" doveli na daleko bolji nivo u odnosnu na prethodne godine.

Načelnik Galijašević kazao je da se bez razvoja putne infrastrukture u okviru NP "Una" ne može očekivati ni veći dolazak i posjeta turista, te da će Općina u skladu sa mogućnostima, a u saradnji sa JP NP 2Una" i PLOD Centrom, pokušati asfalirati određene dionice.

"Tu prije svega mislim na putnu komunikaciju Orašac - Ćelije - Štrbački buk, put ka starom gradu Havala, ali i putne komunikacije, koje vode ka NP Una, a to su dionice Lohovo - Golubić i Dobrenica – Golubić", istakao je Galijašević dodajući da će sanirati i dio putne infrastrukture u samom centru Kulen Vakufa.

Galijašević je dodao da je Općina otvorena za sve projekte, na koje aplicira JP NP "Una", jer razvoj Nacionalnog parka kao turističkog aduta, nudi razvoj i ostalih privrednih grana u Bihaću.

Direktor Mulić istakao je da će JP NP "Una" u ovoj godini realizirati projekat uređenja šetnice na Štrbačkom buku. Nabavljen je i minibus za prijevoz turista, a tu je i redovno održavanje postojeće infrastrukture i jača marketinška prezentacija NP "Una", dodao je.

"Sa Općinom Bihać imamo odličnu saradnju kroz realizaciju projekata razvoja eko-zone, projekta 'Una – izvor života' i 'Putevima ljekobilja'. Njihovom i realizacijom budućih projekata sa Općinom Bihać i PLOD Centrom još ćemo više osnažiti kapacitete i infrastrukturu NP Una", kazao je Mulić.