BiH
0

U Muftijstvu tuzlanskom hafiske mukabele uči 40 hafiza i učača Kur'ana

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tokom ramazana u džamijama širom Bosne i Hercegovine uče se mukabele, koje obogaćuju ramazansku atmosferu, a poseban značaj imaju hafiske mukabele. Uče ih hafizi i najbolji učači, dok prisutni prate i na taj način unapređuju svoje učenja Kur'ana.

Na području Muftijstva tuzlanskog, tokom ovog ramazana, uči se osam hafiskih mukabela u pet gradova: Tuzli, Brčkom, Živinicama, Gradačcu i Srebreniku.

Hafiske mukabele uči 40 hafiza i učača Kur'ana.

U Tuzli se uče tri hafiske mukabele, dvije uče hafizi i jednu hafize. Najdužu tradiciju, ima ona u Čaršijskoj džamiji a već deset godina uči se i hafiska mukabela u najvećoj tuzlanskoj džamiji Kralj Abdullah.

U tuzlanskoj Gazi Turali-begovoj džamiji, 2014. godine pokrenuta je mukabela koju uče hafize, a ove godine ta mukabela se održava u KOC Tušanj-Slatina.

"Već treću godinu u Tuzli imamo priliku prisustvovati hafiskoj mukabeli za žene koju uče hafize i na kojoj se ljubav prema Kur'anu izražava učeći ali i slušajući Allahovu riječ. Mukabele su velika blagodat za sve nas. U zadnjih 20-ak godina, u Tuzli se višestruko povećao broj učača Kur'ana i to zahvaljujući mektebu, medresi, halkama i školama Kur'ana, pa i mukabelama", kaže hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla.

Živinice su iznjedrile veliki broj hafiza, a od 2013. godine u ovome gradu se uči hafiska mukabela. Ova mukabela, koju uči pet hafiza, izuzetno je posjećena a prisutni je s posebnom pažnjom prate.

Hafiske mukabele su postale tradicija i u Brčkom. Najdužu tradiciju, osam godina, ima ona u Bijeloj džamiji, a već treću godinu uči se i hafiska mukabela u džematu Rijeke.

U Gradačcu je obnovljena stara tradicija učenja hafiskih mukabela, koje su se prije 70 godine učile u sve četiri gradske džamije. Ovog ramazana u Gradačcu veliki broj muslimana ramazansko vrijeme provodi u džamiji Husejniji, gdje nakon podne- namaza prate učenje hafiske mukabele.

Hafiska mukabela u Srebreniku, u gradskoj džamiji, uči se od ramazana prošle godine a ove godine uz bosanske hafize, mukabelu uči gost iz Turske, hafiz Ramazan Čamyar.