BiH
115

Spahić: Tokom ramazana u Banjoj Luci teravih-namaz se klanja u 15 džamija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Banje Luke tokom ramazana teravih-namaz klanja se u 15 džamija, a mukabele (čitanje Kur'ana svakog dana tokom ramazana) se uče na deset mjesta.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedin ef. Spahić kazao je Feni da ramazan na tom području protječe u ugodnoj atmosferi, te da su zadovoljni brojem klanjača, posebno mladih ljudi, a novina je da mukabelu uče tri hafiza.

On kaže da, u džamiji Ferhadiji, realiziraju ramazanske večeri, te ističe druženja u periodu od iftara (večernji obrok kojim se završava dan posta) do sehura (obrok pred početak posta), kao i iftar organiziran za žene. U vrijeme pred ramazan, u Ferhadiji je upriličena večer Kur'ana.

"Kako odmiče ramazan evidentna je veća posjećenost, ima više klanjača", kazao je.

Istaknuo je i aktivnosti vezane za posjete džematlijama, tokom i prije ramazana, te izdvojio akciju podjele ramazanskih paketa što ih je za postače osigurao Rijaset IZ u BiH u suradnji s BBI bankom.

Planirano je da centralne manifestacije, povodom mubarek 17. i 27. noći ramazana, budu održane u džamiji Ferhadija.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Djelomično je bila uništena eksplozivom rokom rata u BiH 7. maja 1993. godine, a potom i srušena. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. Dan rušenja Ferhadije u BiH je proglašen kao službeni Dan džamija u BiH.

Obnovljena džamija Ferhadija zvanično je otvorena 7. maja ove godine. Proglašena je nultim historijskim spomenikom Bosne i Hercegovine 1950., nakon čega je uvrštena na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Na području grada Banje Luke bilo je 16 džamija, a sve su porušene tokom rata u BiH. Od tog broja 12 ih je dosad obnovljeno, tri su pripremljene za otvaranje, a na ponovnu izgradnju čeka još džamija Arnaudija. Na području Medžlisa IZ Banja Luka bilo je ukupno 22 džamije.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela Objava Kur'ana, u mubarek noći Kadra. Ramazanski post završava se krajem mjeseca ramazana (1. shawwala), a taj blagdan naziva se ramazanski bajram.