BiH
0

U Mostaru sutra potpisivanje ugovora o izgradnji poddionice koridora 5c

FENA
Sutra, 10. maja, u 14 sati u zgradi federalnih institucija u Mostaru bit će potpisan Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru 5c, poddionica Zvirovići-Kravice.

Ugovor će potpisati Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, te Michal Štefl i Ljubomir Ćubić u ime konzorcija kojeg čine kompanije OHL ŽS a.s. i Niskogradnja d.o.o. Laktaši. Supotpisnici ovog ugovora su federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i menadžer za marketing i vanjsku trgovinu u kompaniji OHL ŽS a.s. Zdenek Zedniček.

Potpisivanju Ugovora će prisustvovati premijer FBiH Nermin Nikšić, Nj.E. Tomaš Szunyog, ambasador Češke Republike u BiH i predstavnici EBRD-a.

Na osnovu međunarodno provedenog konkursa, Evropska banka za obnovu i razvoj je 26. marta dala saglasnost na evaluacioni izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za projekat izgradnje autoceste na poddionici Zvirovići-Kravice. Prema tom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodijeljen Konzorciju kojeg čine kompanije OHL ŽS a.s. i Niskogradnja d.o.o. Laktaši.

Nakon dobivanja saglasnosti od strane EBRD-a, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su primile bankarsku garanciju u iznosu od 6.162.036,13 eura čime su se stekli uvjeti za potpisivanje navedenog ugovora. Ugovoreni rok za završetak radova iznosi 20 mjeseci.

Ovim ugovorom počinje izgradnja novih 5 kilometara autoceste na južnom dijelu koridora 5c. Ukupna vrijednost ugovora je 61.620.361,22 eura, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije.