biznis
0

Na koridoru 5C počinje izgradnja poddionice Suhodol - Tarčin

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru 5C, poddionica Suhodol-Tarčin i Ugovor o saradnji na izgradnji te poddionice potpisani su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Prvi Ugovor su potpisali Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Kemal Unluer, generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s.

Supotpisnici Ugovora su federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i član Uprave Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Asim Cengiz.

Drugi Ugovor su potpisali Hamed Ramić, generalni direktor Euroasfalta d.o.o. Sarajevo i Kemal Unluer, generalni direktor turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali premijer FBiH Nermin Nikšić, državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić, te predstavnici EBRD-a, kreditori izgradnje ove poddionice.

Ukupna vrijednost ugovora s PDV-om je 115.155.407,78 eura.

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, obraćajući se novinarima, kazao je da ugovoreni rok za završetak radova iznosi 28 mjeseci te je izrazio nadu da će turska kompanija završiti ugovorene poslove i prije roka i da će FBiH do druge polovine 2014. imati u funkciji dionicu Vlakovo - Tarčin u ukupnoj dužini 20 km.

Kako je istaknuto, današnjim ugovorom počinje izgradnja novih pet kilometara autoceste na Koridoru 5-C, odnosno izgradnja dionice Vlakovo-Tarčin.

Najznačajniji objekt na dionici Suhodol - Tarčin je tunel Suhodol, dužine oko 2.800 metara, a pored toga, značajni objekti na ovoj poddionici su tunel Tarčin, dužine oko 400 metara, most Bijela, dužine oko 90 metara te petlja Tarčin preko koje će biti omogućeno povezivanje s magistralnom cestom M17.

Karić je, također, istaknuo da Autoceste FBiH zaključno s današnjim danom imaju 650 miliona KM ugovorenih poslova, odnosno 31 km autoceste u izgradnji. Državni ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić rekao je da je potpisivanje današnjih ugovora dokaz da Vijeće ministara i Vlada FBiH hoće i da mogu uraditi obećane poslove.

" Posao koji danas ne svodimo na priču dva km, tri ili pet, nego otvaramo gradilište na teritoriji cijele BiH, od sjevera ka jugu, a i u njenom centralnom dijelu", rekao je ministar Hadžić te, spominjući još neke infrastrukturne projekte, kazao da ima nekih problema, ali da radovi ni na koji način neće biti zaustavljeni pa ni usporeni.

Dodao je tu, između ostalog, i da je početk gradnje mosta na rijeci Savi, Svilaj, planirana za kraj juna ove godine, kao i 10,9 km dionice Odžak - Svilaj.

Premijer FBiH Nermin Nikšić zahvaljujući vladi Turske i kompaniji Cengiz Insaat Sanayi na svemu onome što pokazuju prema građanima BiH i državi BiH, također, najavio je da će za sedam dana biti okončan tender za dionicu Suhodol - Lepenica i kazao da će njena izgradnja početi naljeto.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić je naglasio da je današnji ugovor važan i zato što će međunarodnim kreditorima pokazati da je FBiH spremna na vrijeme implementirati sredstva koja je dobila i da ona više neće stajati na računima.

Inače, na osnovu međunarodno provedenog natječaja, Evropska banka za obnovu i razvoj je 27. aprila 2012. dala saglasnost na evaluacioni izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za projekt izgradnje autoceste na poddionici Suhodol-Tarčin.

Prema tom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodijeljen turskoj kompaniji Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Za podugovarača je izabrana domaća kompanija Euroasfalt d.o.o. Sarajevo.

Nakon dobivene saglasnosti od EBRD-a, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su primile bankarsku garanciju od 11.515.540,78 eura čime su se stekli uvjeti za potpisivanje navedenog ugovora.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik kompanije Cengiz Insaat Sanayi Mehmet Cengiz kazao je novinarima da se 'njegova' kompanija bavi izgradnjom brana, autoputeva i druge infrastrukture i da trenutno ima 7,4 milijarde dolara ugovorenih poslova.

Potpisivanju današnjih ugovora je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.