BiH
0

Potpisan ugovor o izgradnji 5 km autoceste na južnom dijelu koridora 5c

FENA
Predstavnici konzorcija češke kompanije OHL ŽS i poduzeća Niskogradnja Laktaši potpisali su danas s Javnim preduzećem Autoceste Federacije BiH ugovor o izgradnji pet kilometara duge dionice Zvirovići – Kravice na južnom dijelu koridora 5c.

Ugovor je vrijedan 61,6 milion eura, ugovoreni rok za završetak radova je 20 mjeseci, a sredstva su osigurana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema riječima direktora JP Autocesta FBiH Ensada Karića, radi se o iznimno zahtjevnoj dionici s kilometrom i pol mostova i vijadukata te s tunelom dužine pola kilometra.

"Po završetku ove dionice imat ćemo kompletnu prometnicu od Međugorja do Kravica u funkciji, uključujući i granični prijelaz koji je u fazi rješavanja s državnim Ministarstvom prometa i komunikacija", kazao je Karić.

S danas potpisanim ugovorom na koridoru 5c u izgradnji je 26 kilometara prometnica, ukupne vrijednosti 420 miliona maraka.

Što se tiče konačnog završetka cjelokupnog koridora od Save do mora, direktor Autocesta FBiH kazao je kako se tačan datum iz današnje perspektive ne može znati, no prema postojećim planovima i projektima, do kraja 2014. Bosna i Hercegovina imate će 66 kilometara autoceste u funkciji.

Govoreći o referencama češke tvrtke OHL ŽS, koja je posao zajedno s Niskogradnjom Laktaši dobila na međunarodnom konkursu, generalni direktor Michal Štefl ja kazao da je kompanija trenutno angažirana na nekoliko velikih infrastrukturnih projekata širom svijeta, poput izgradnje mosta preko rijeke Ob u Rusiji, zatim izgradnje željezničkog tunela ispod Bosfora te izgradnja pruge Meka – Medina.

OHL ŽS bila je angažirana i na izgradnji hrvatskih autocesta, kao i na izgradnji prometnica u Rumuniji i Bugarskoj.

"Ovdje u Hercegovini radi se o zahtjevnom projektu, koji je zbog globalne finansijske krize na rubu isplativosti, ali uvjeren sam da ćemo posao obaviti na vrijeme i kvalitetno", dodao je Štefl.

Federalni premijer Nermin Nikšić u svom obraćanju medijima najavio je ubrzanje izgradnje novih kilometara na koridoru 5c te ispunjenje obećanja aktuelne vlade da će do kraja mandata izgraditi više kilometara autoputa nego sve prethodne vlade zajedno.

"Danas mogu najaviti i to da ćemo do kraja mjeseca potpisat ugovor u vrijednosti 200 miliona konvertibilnih maraka za dionicu Tarčin – Suhodol. Također, uskoro će na snagu stupiti nova zakonska rješenja o eksproprijaciji, čime se stvaraju pretpostavke da se ono što nije sporno gradi, a da je ono što je problematično rješava u hodu", zaključio je Nikšić.