Nadaju se rješenju
0

U Mostaru stranke na vlasti vjeruju da će imati izbore

SRNA
Zijad Hadžiomerović
Zijad Hadžiomerović
Stranke na vlasti u Mostaru HDZ BiH i SDA, i opozicioni SDP vjeruju da Mostar neće biti izolovan slučaj grada u kojem neće biti održani izbori i da će biti pronađeno neko rješenje.

Centralna izborna komisija donijela je juče odluku da ne može raspisati izbore za grad Mostar, jer nisu provedene odluke koje je naložio Ustavni sud BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u ovom gradu i Statuta Mostara. U međuvremenu, ekspertska grupa od pet ljudi koju je formiralo Gradsko vijeće Mostara radi na iznalaženju rješenja za promjenu Statuta.

Šef mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović rekao je da vjeruje da grad na Neretvi neće ostati bez izbora i da će rješenje problema biti pronađeno u razumnom roku, i to na zadovoljstvo svih.

''Izbori će se dogoditi u oktobru, i to prema novom statutu. Nadam se da će predsjednici stranaka i međunarodna zajednica pronaći i sugerisati neka evropska rješenja koja će biti prihvatljiva za sve. Nadam se i da će pravnici u novoformiranoj komisiji ponuditi nekoliko rješenja'', rekao je Hadžiomerović.

Predsjednik SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Aner Žuljević rekao je da su, uoči mogućnosti da međunarodna zajednica izađe s rješenjem, SDA i HDZ formirale grupu za rješavanje problema da bi onemogućili intervenciju i pokazali da su za odgađanje izbora.

"Sve što rade, rade da izbori budu odgođeni i komplikuju stanje'', rekao je Žuljević.

On je uvjeren da će u Mostaru biti održani izbori, ali je do rješenja nemoguće doći ako se o tomu ne dogovore HDZ BiH i SDA. 
''Najveću odgovornost sada snosi OHR, jer ne mogu HDZ BiH i SDA različitim instrumentima kao što je ova grupa odlagati izbore u Mostaru. Očekujemo da međunarodna zajednica preuzme odgovornost i kaže koji je zadnji rok do kada domaći akteri treba da ponude rješenje, a nakon toga ima puni legitimitet intervenisati'', rekao je Žuljević. On je dodao da je SDP dao alternativno rješenje, ali nema mehanizam da promijeni stvari. 

U OHR-u očekuju da domaće snage u Mostaru dođu do dogovora u razumnom roku. 

Portparol OHR-a Mario Brkić izjavio je da je, nažalost, moguće da izbori u Mostaru neće biti održani u isto vrijeme kao i u ostalim mjestima širom BiH. 

''Konstantno je upozoravano da je potrebno uložiti više napora u rješavanje ovog pitanja da građani Mostara ne bi bili zakinuti i tretirani drukčije od ostatka države. Nažalost, nije bilo političke volje među zainteresovanim strankama da se do rješenja dođe, pa sada ovo ispada kao neka kazna za građane Mostara, budući da ne mogu iskazati izbornu volju'', izjavio je Brkić medijima u Federaciji. 

On je dodao da je dobra vijest to da je stručna grupa koju je osnovalo Gradsko vijeće Mostara počela sa radom da bi sačinila prijedloge u vezi s presudom Ustavnog suda koju treba provesti do 25. maja. 

Političke stranke, koje u rukama drže rješenje problema za tzv. ''mostarski slučaj'', imaju suprotne prijedloge. HDZ BiH traži da Mostar bude jedna izborna jedinica i da u njemu vrijede pravila kao i u svim drugim gradovima, dok SDA zahtijeva novu podjelu grada na čak šest opština koje je ukinuo nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun kada je nametnuo mostarski Statut i "napravio" jedinstveni Mostar.