BiH
2

U Mostaru i danas održani protesti

FENA
Foto: FF PIXMOS/Arhiv
Foto: FF PIXMOS/Arhiv
Nekolicina građana Mostara i danas je protestovala na Španskom trgu tražeći od kantonalnih vlasti da ispune njihove zahtjeve, a koji se prvenstveno odnose na usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti te ukidanje paušala i beneficija političarima.

Samija Kazazić koja svakodnevno dolazi na proteste, kazala je u izajavi za medije kako želi da podrži, ne samo ljude koji protestuju svaki dan, već i sebe i svoju djecu te njihovu budućnost.

"Ovdje sam da kažem, stop podjelama, stop lopovluku, stop nacionalizmu i nedozvoljavam da nas više dijele na ove i one", kazala je ona, te pozvala i ostale građane da izađu na proteste.

Šezdesetosmogodišnja Mostarka koja je također svaki dan na protestima kazala je kako je ovdje jer želi da podrži mlade koji imaju diplome, no nemaju posla, hrane i budućnosti.

Urednik časopisa Novi Plamen Goran Marković ranije je u Mostaru govorio o značaju plenuma koji se održavaju u FBiH, te o zahtjevima koji se na plenumima iznose.

Na pitanje šta misli o zahtjevima građana, Marković je kazao kako je dobro što su izneseni socijalno-ekonomski zahtjevi te da je dobro što se ne iznose nikakvi politički zahtjevi, kao što su ustavne promjene.

"Smatram da bi ti zahtjevi bili katastrofalni i da bi doveli do cijepanja demonstranata te da bi išli na ruku samo nacionalistima", ističe Marković.

Dodao je kako je jasno da se i na protestima i plenumima građani jednostavno zalažu za one promjene koje bi dovele do poboljšanja njihovog života.