{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Ministarstvu transporta BiH kršene procedure

S
25.5.2010. u 20:41
0
10
U Ministarstvu transporta BiH kršene procedure
0
U Ministarstvu transporta BiH kršene procedure
Dušanka Majkić
Iz odgovora koje su predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija BiH danas dostavili Istražnoj komisiji za utvrđivanje okolnosti u vezi sa izdavanjem CEMT dozvola može se vidjeti da su u tom ministarstvu kršene procedure kod izdavanja navedenih dozvola, izjavila je Srni član ove Komisije Dušanka Majkić.
"Na prošloj sjednici Istražne komisije postavila sam predstavnicima Ministarstva komunikacija i transporta BiH određen broj pitanja koja se odnose na procedure izdavnja CEMT dozvola. Iz odgovora koju su dostavljeni evidentno je da dalje aktivnosti u ovom slučaju treba da nastavi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)", rekla je Majkić.

Prema njenim riječima, istragu oko izdavanja CEMT dozvola trebalo bi proširiti na 2009. godinu, kako bi se utvrdio status svakog pojedinačnog učesnika u izdavanju CEMT dozvola.

"Na istražnoj komisiji je dogovoreno da se održi još jedna sjednica na kojoj će izjave dati članovi Komisije koja je izdavala CEMT dozvole, nakon koje će biti napravljen definitivan izvještaj koji će biti proslijeđen Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji bi nakon toga konstatovao da je prekršena procedura kod izdavanja tih dozvola i da dalje aktivnosti treba preuzeti SIPA", dodala je.

Istražna komisija za utvrđivanje okolnosti u vezi izdavanja CEMT dozvola Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održala je danas četvrtu sjednicu.

Odbor državne službe za žalbe vratio je 25. marta ove godine na posao sedam radnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH protiv kojih je podnesena krivična prijava i koji su suspendovani zbog zloupotrebe položaja prilikom izdavanja CEMT dozvola.

U ovom odboru su rekli da su u postupku žalbi državnih službenika Nikole Šego, Mirka Šekare, Enisa Ajkunića, Darija Bušića, Radovana Dragaša, Ekrema Spahića i Selima Kopića uloženim na rješenja o suspenziji, uvažili žalbe i poništili rješenja.

Tužilaštvo BiH podiglo je u januaru ove godine optužnicu protiv navedenih lica za zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Optužene Tužilaštvo BiH tereti da su od 25. oktobra 2006. godine do 10. januara 2007. godine, kao službena i odgovorna lica Ministarstva komunikacija i transporta BiH prekoračili službena ovlašćenja, te omogućili izdavanje 247 CEMT dozvola iako su znali ili su mogli znati da je to suprotno zakonskim propisima BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: