Borba s požarima
16

U Ljubinju stanje znatno bolje, u Mostaru gore uskladišteni željeznički pragovi

Piše: R. D.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Stanje na požarištima u Ljubinju znatno se popravilo, gašenje helikopterom donijelo je vidljive rezultate i požari bi danas trebalo da budu stavljeni pod kontrolu. Na drugoj strani aktiviran je novi požar na Čvrsnici, a u Mostaru gore uskladišteni pragovi željezničke pruge.

"Stanje je osjetno bolje, uz pomoć helikoptera i pripadnika Oružanih snaga, kao i svih nas koji smo danima ovdje, odbranili smo mjesta Obzir i Pustipusi. Gori i sada, ali dalje od ceste i ne prijeti imovini. Mislimo da bi danas, uz ovu pomoć koju imamo, trebali ugasiti požare, ako se nastavi ova dinamika", kazao je za Klix.ba Miodrag ilić, šef Vatrogasne jedinice Ljubinje.

Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica kazao nam je da se ponovo aktivirao požar na jednom iz grada vidljivom prevoju, lokalitetu prema platou Čvrsnice i da bi širenje požara na tom dijelu moglo biti veoma loše, jer je dalje vegetacija još bujnija. Danas se predviđaju više temperature, time i vatrogasci očekuju više problema u gašenju.

Na širem lokalitetu Mostara jučer je gorjelo u Raštanima, gdje je vatra zahvatila pragove željezničke pruge.

"Na lokalitetu Raštana i dalje gore željeznički pragovi, požar je aktivan od sinoć. Na terenu je jedno vozilo i tri vatrogasca", kazali su nam u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.