{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Landskroni osnovana Bošnjačka kulturna zajednica

F
19.2.2014. u 10:40
0
29
U Landskroni osnovana Bošnjačka kulturna zajednica
0
U Landskroni osnovana Bošnjačka kulturna zajednica
U švedskom gradu Landskroni osnovana je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) koja će raditi na očuvanju i afirmaciji vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka u Landskroni i šire.
U prisustvu oko dvadeset aktivnih Bošnjaka ovog grada, Izborna skupština BKZ-a održana je 9. januara kada je usvojen statut organizacije i izabran Glavni odbor BKZ-a Landskrone.

Promotivni skup povodom osnivanja BKZ Landskrona, na kojem je prisustvovalo oko 70 Bošnjaka koji su došli iz nekoliko gradova južne Švedske, održan je 15. februara.

Predsjednik BKZ-a Admir Muratović istakao je tom prilikom važnost organiziranja Bošnjaka, rekavši da su Bošnjaci "ne samo vitezovi Balkana nego i cijele Evrope" te da imaju civilizacijske vrijednosti koje moraju dijeliti sa svijetom.

Pozvao je Bošnjake da se integrišu u društvo i budu aktivan i koristan dio švedskog društva, ali da pri tom ne gube svoj identitet nego da budu ambasadori svoje vjere i svog naroda.

Glavni pomoćnik Sandžačkog muftije za južni Sandžak Abdurrahmana ef. Kujevići kazao je da je bošnjački identitet čvrsto povezan sa vjerom i da treba gajiti te vrijednosti te se aktivno uključiti u sve progresivne procese u društvu koji "idu u korist našoj vjeri i narodu".

Kujević je istakao da je islam "naša najveća vrijednost" te da je potrebno da se Bošnjaci vrate tim vrijednostima koje sačinjavaju njihov vjerski i nacionalni identitet.

Skupu se obratio i novinar, publicista i književnik Fatmir Alispahić koji je govorio o aktuelnoj situaciji u BiH, kazavši da je "uništavanje državne imovine pokazatelj da se narod i država nalaze u mnogo lošem stanju u svakom pogledu te da je glavni uzrok tome genocidnost Dejtonskog sporazuma", saopćeno je iz BKZ-e Landskrona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: