Borba sa požarima
4

U Konjicu situacija sve bolja, Jablanica treba podršku

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Federalni operativni centar civilne zaštite izvijestio je da je situacija na požarom zahvaćenim područjima u Općini Konjic iz sata u sat sve bolja.

Pomoć koja je stigla u vozilima i ljudstvu kao i djelovanjem helikoptera Republike Turske napravljen je značajan pomak u obuzdavanju vatrene stihije. I dalje je zahvaćena velika površina, ali se vatra suzbija i napokon se ne širi te je tim opožarena površina sve manja. I dalje sve snage ostaju na terenu do konačnog gašenja ovog požara.

Prema usmenoj informaciji dežurnog dispečera PVP Mostar, u Mostaru je jedno vatrogasno vozilo s posadom upućeno na gašenje požara na području Gnojnica gdje gori trava i nisko rastinje. Gašenje požara je u toku. Stanje na požarištu Ruište je nepromijenjeno. Požari na području sela Glogošnica su pod kontrolom. Požar se širi u lokalitetu Međuprenjevi. Ugrožena je planinarska kuća na tom lokalitetu, tzv. Milanova koliba.

"Hitno je potrebna podrška zračnih snaga jer se požar proširio na nepristupačne dijelove požarišta", navedeno je u izvještaju. Požar koji je izbio oko 12.00 sati u Stolovima je stavljen pod kontrolu u 15.00 sati. Prostorni požar na Goliji iznad sela Strupnić u općini Livno i dalje je aktivan. Jedan krak požara širi se prema visokoj šumi (jela, bukva) na dio terena gdje se nalaze mine zaostale iz rata. Drugi krak požara širi se prema selu Strupnić i prijeti da dođe do naseljenog mjesta. U ovome dijelu opožarenoga područja gori trava, nisko rastinje i hrastova šuma. Gašenje požara je otežano zbog nepristupačnog terena i minskih polja. Požar gase djelatnici šumarije i mještani.

Pripadnici VD Livno dovoze vodu za gasitelje jer sami ne mogu pristupiti gašenju požara zbog iznimno teškog terena za prolazak vatrogasnog vozila. Podzemni požar u Livanjskom polju i dalje je aktivan, dim koji smrdi na ugalj ugrožava kvalitetu zraka na velikom djelu Livanjske općine. Jutros u 09.30 sati vatrogasci Širokog Brijega su brzom intervencijom pogasili manji požar na lokalitetu Trn gdje je gorjela manja površina trave i niskog rastinja.

Na području općine Posušje, po prikupljenim informacijama, aktivan je požar na lokalitetu Sutina, a u kojem je, po neslužbenim informacijama tokom 20-tak dana izgorjelo oko 200 hektara šume. Ovaj požar je pod kontrolom, pošto su radne mašine (bageri-rovokopači) okružile požar protupožarnim putem te gori unutrašnjost koju je nemoguće gasiti. VJ Tuzla ugasila je požar niskog rastinja i šume na Krojčici.

U toku dana u općini Busovača registrirana su dva nova požara: u mjestu Trenčin potok, gdje gori nisko rastinje i u mjestu Lončari, gdje gori divlja deponija smeća, saopćeno je iz FOC CZ.