BiH
0

Požari na području grada Mostara ugašeni

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u gradu Mostaru ,PVP Grada Mostara imala je šest intervencija i to Tekija, Blagaj, Podvelež, Jasenjani, put za Raštane i gornja Drežnica. U svim slučajevima gorjela je trava i nisko rastinje i svi pomenuti požari su ugašeni.

Prema izvještaju dežurnog komandira smjene sinoćna kiša ugasila je požare na Jasenjanima i Kutima, dok za Podveleže nemaju tačnu informaciju, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH danas do 12.30 sati.

U općini Konjic u jučerašnjoj akciji gašenja požara, gdje je pored pripadnika PVP Konjic, radnika šumarstva "Prenj", akciju gašenja pomoglo i 30 pripadnika OS BiH, 20 članova lovačkog društva "Koznik" kao i veći broj mještana, svi požari su ugašeni, osim na lokalitetu Spiljani, gdje su na nepristupačnom terenu ostali da gore manji djelovi borove šume.

Od jutros oko 07.00 sati helikopter OSBiH gasi preostali dio požarišta.

U općini Stolac VJ Stoca imala je jednu intervenciju na lokalitetu Prenja gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen oko 15.30 sati.

U općini Čapljina u izvještajnom periodu imali su tri tervencije i to u Čeljevu i u dva navrata u Klepcima, gorjela je trava i nisko rastinje i svi požari su na vrijeme ugašeni.

Na području Tuzlanskog kantona u općini Živinice IVJ Đurđevik je trenutno angažovana na gašenju požara na lokalitetu Podgajevo (Gradina) na tromeđi općina Živinice, Kladanj i Šekovići (RS) koji je aktivan već neko vrijeme.

U općini Tuzla PVB Tuzla je trenutno angažovana na gašenju požara na lokalitetu Poljice.

Na području Posavskog kantona prema dobivenim informacijama od Općinskih službi civile zaštite i vatrogasnih postrojbi u Odžaku i Domaljevcu nije bilo požara.

Na području općine Orašje bilo je tri požara niskog raslinja i šume. Požari su ugašeni i stavljeni pod nadzor.

Na području Kantona 10 u općini Livno aktivan je požar već nekoliko dana u Livanjskom polju, gori treset i površinski sloj zemlje. U selima Grborezi i Komorani dim je smanjio vidljivost i zrak smrdi na zapaljeni ugalj. U 11.30 sati V.D. Livno dobilo je dojavu da je u selu Rujani općina Livno došlo do požara, u kojem gori trava i strnište. Pripadnici VD Livno izišli su na teren, o daljnjem razvoju situacije na ovome požarištu jabnost će biti obaviještena.

U općini Tomislavgrad požar na području sela Dobrići-Korita i dalje je aktivan ali je pod kontrolom.

U općini Drvar požar je aktivan od 28. augusta iznad naselja Savići-Radanovići sela Prekaja i Poljica gori borova šuma. S tim je upoznata HB Šume, Šumarija Drvar. Požar nije gašen.