{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U "kasi" Banje Luke sve manje prihoda

F
30.6.2015. u 17:19
0
29
U "kasi" Banje Luke sve manje prihoda
0
U "kasi" Banje Luke sve manje prihoda
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Skupštini Grada Banje Luka danas je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 118,7 miliona KM, što je za 2,08 miliona, odnosno 1,7 posto manje u odnosu na prvobitni budžetski okvir.
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović je ponovio da je razlog za umanjenje budžeta pad prihoda po osnovu PDV-a od više od 40 miliona KM.

Ukazao je da to predstavlja problem, budući da, kako je naveo, izvorni prihodi nisu izdašni i njima nije moguće finansirati sve ono što je zakonska obaveza u pogledu infrastrukture i socijalne sfere u najvećem gradu RS-a.

"Grad Banja Luka može da vodi bitku na dva pravca. U raspravi sa nadležnim ministarstvima Vlade RS trebalo bi da vidimo na koji način možemo zaustaviti pad prihoda koji imamo u gradskom budžetu od PDV-a i poreza na nekretnine", rekao je Gavranović i izrazio mišljenje da se porez na nekretnine u Banjoj Luci i dalje prikuplja u malom obuhvatu, imajući u vidu broj objekata i vrijednost imovine.

Tvrdi i da veliki broj ljudi u gradu ne plaća komunalnu naknadu ili je ne plaćaju u objektivnom iznosu koji bi trebalo da plaćaju.

"Preispitaćemo posebno sve velike lokacije i objekte, jer smo izgubili mnogo novca. Siguran sam da ćemo sprovođenjem ovih mjera imati mnogo veće efekte kada je u pitanju priliv sredstava u budžet", zaključio je Gavranović.

Na današnjem zasjedanju odbornici su usvojili i Odluku o pokriću kumuliranog deficita sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine u iznosu od 10.413.620 KM, od čega se 7.239.850 KM odnosi na 2014. godinu, a 3.173.769 KM na preostali dio deficita iz 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: