BiH
5

Odbornici NDP-a u Skupštini grada Banja Luka: Vlast krije informacije

Piše: G. D.
S današnje konferencije za medije (Foto: Klix.ba)
S današnje konferencije za medije (Foto: Klix.ba)
Odbornici Narodnog demokratskog pokreta u Skupštini grada Banja Luka Mirna Savić Banjac i Vladimir Mirošljević rekli su danas da vlast krije informacije i da mjesecima ne želi da dostavi odgovore na odbornička pitanja, čime šalju jasnu poruku građanima: Odbornici će možda i dobiti odgovore, a vi nećete nikada.

Savić Banjac je istakla da najavljene sjednice o sportu i privredi nikada nisu održane, dodajući da se još uvijek ne zna ništa o godinama najavljivanoj rekonstrukciji Kulturnog centra Banski dvor. Ona se osvrnula i na problem sa grbom grada, koji već godinama čeka svoje rješenje.

"Pozicija je usvojila prijedlog grba, ali je rekla da ga neće podržati nakon javne rasprave. Pa, kako je to moguće? Komisija se tri puta birala, uvijek su je činili isti ljudi, a ne možemo da dođemo do podataka koliko su i na koji način plaćeni heraldičari koji su to radili. Banski dvor godinama čeka rekonstrukciju, ali je dočekao starog-novog direktora, koji za 18 mjeseci ide u penziju, a biran je na mandat od četiri godine. Devedeset posto budžeta ove ustanove odlazi na plate, tako da u kasi ne ostaje nijedan pfening za programske sadržaje, a uprava Banskog dvora nema snagu da te pare pronađe na drugim mjestima", smatra Savić Banjac.

Mirošljević je dodao da će građani Banje Luke uskoro iz svojih džepova pokrivati deficit u gradskom budžetu, tvrdeći da je stopa na nepokretnost povećana sa 0,18 na 0,25 posto. On je dodao da je Grad odlučio da proda zemljište vrijedno 4,5 miliona maraka, ali da nije jasno gdje se to zemljište nalazi i kome se i u koje svrhe prodaje.

"Izvještaj o radu gradonačelnika za prošlu godinu je sporan. U njemu se navodi da postoje mnogi problemi, ali nema nijednog rješenja tih problema. Šta je sa dugovanjima Poreske uprave RS Gradu? Šta je sa Tehnološkim biznis parkom koji je trebao da zaposli stotine i stotine radnika, a danas ima samo 18 zaposlenih? Šta je sa novim grobljem i obdukcionom salom, u koje je uloženo 17 miliona maraka, a sada ne mogu da se koriste, jer obdukcije ne mogu da se obavljaju nigdje izvan zdravstvenih ustanova? Šta je sa tenderima za kotlovnice na Starčevici i Kočićevom vijencu", istakao je Mirošljević.