BiH
51

U Kantonu Sarajevu evidentirano 167 djece koja žive i rade na ulici

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Kantonu Sarajevu evidentirano je 167 djece koja žive i rade na ulici, a većina njih potječe iz romskih porodica. Iz Centra za socijalni rad apeluju građanima da ne daju novac djeci koja prose jer su mnogi od njih žrtve organizovanog prosjačenja i nasilja.

Osnovna škola "Džemaludin Čaušević"i Javna ustanova Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo danas su obilježili Međunarodni dan djece koja žive i rade na ulici. Kako su istakli, cilj današnje aktivnosti je podizanje svijesti o problemu djece koja žive i rade na ulice.

Selma Sujoldžić, socijalna radnica mobilnog tima za prevenciju prosjačenja iz Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo kazala je da mobilni tim za prevenciju prosjačenja svakodnevno obilazi ulična žarišta, evidentira djecu i njihove probleme, te vrši razgovore sa roditeljima djece u Kantona Sarajevo

"Naš zadatak je da, pored identifikacije djece koja se nalaze na ulici, uputimo djecu u ustanove, odnosno u centre za socijalni rad i dnevne centar koji se nalazi na području Kantona Sarajevo. Tamo djeca provode određeno vrijeme i dobivaju usluge, počev od opismenjavanja do pružanja higijenskih usluga, hrane pa sve do kreativnih i pedagoških radionica, upisivanja djece u školski sistem, pomoći kod ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i upisivanje djece u matične knjige rođenih“, kazala je Sujoldžić.

Ona je dodala da je u prošloj godini prema statističkim podacima mobilnog tima samo u Kantonu Sarajevo evidentirano 167 djece koja žive i rade na ulici, te da je statistika pokazala da se u zadnje vrijeme u mnogi slučajevima radi o organizovanom prosjačenju kao i da su u prosjačenje uključena djeca koja žive u teškim uslovima.

"Djeca koja su žrtve organizovanog prosjačenja proživljavaju nasilja na ulicama, od fizičkog do seksualnog, pa do drugih vrsta nasilja. Uputila bih apel građanima da ako primjete takvu pojavu da pozovu Centar za socijalni rad ili policiju. Također, građani bi trebali pokušati što manje davati novac djeci koja prosjače jer time samo se produbljuje problem i djeca još više trpe nasilje i zlostavljanje. Većina djece, mada ima i drugih, potiče iz romskih porodica", kazala je Sujoldžić.

Učenica Osnovne škole "Džemaludin Čaušević", Dalila Čaušević rekla je da je bitno produbiti svijest građana jer ovo je problem kolektiva

"Bitno je znati da milostinja nije davanje sitniša i da trebamo razmišljati na duže staze, odnosno kako će se ta djeca skoloniti trajno sa ulice i da to više ne bude problem zajednice", smatra Čaušević.