BiH
9

Apel nadležnim institucijama: Omogućite djeci BiH pravedan život bez diskriminacije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povodom 20. februara, Svjetskog dana socijalne pravde, Organizacija SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina uputila je apel nadležnim ministarstvima i Instituciji ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Namjera je pozvati sve nadležne institucije da učine sve kako bi omogućili djeci Bosne i Hercegovine da žive život utemeljen osnovnim principima socijalne pravde: nediskriminaciji, pravdi, poštivanju različitosti, pristupu društvene zaštite i primjene ljudskih i prava djece.

Pored ekstremnog siromaštva u kome živi više od 1.500.000 građana, a čije su najveće žrtve upravo djeca, SOS Dječija sela BiH posebno žele istaći: pitanje obrazovanja (predškolsko obrazovanje pohađa tek oko 17% djece, a praksa postojanja "dvije škole pod jednim krovom" proširena je praksom uspostavljanja„jedne škole pod dva krova) te nemogućnost ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite za djecu bez roditeljskog staranja.

"Ovaj dan je samo još jedna prilika da osvijestimo značaj posvećenosti za ostvarivanje prava djece koja su propisana Konvencijom o pravima djece, a koja su u današnjim okolnostima ozbiljno ugrožena. Poznato je da su djeca socijalno najosjetljivija kategorija stanovništva, a djeca bez roditeljskog staranja i djeca pod rizikom od gubitka roditeljskog staranja dodatno trpe različita osujećenja u skoro svim sferama života", istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

Organizacija SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina već više od 20 godina djeluje kroz SOS Dječija sela u Sarajevu i Gračanici, SOS Društveni centar "Hermann Gmeier" (u Sarajevu), SOS vrtiće (u Sarajevu, Mostaru i Goraždu) Program Jačanja porodice (u Sarajevu, Mostaru i Goraždu), te mobilni edukativni projekat Superbus.