BiH
11

U Kantonu Sarajevo zelene površine pokošene i očišćene od rastinja i smeća

Klix.ba
Iako je realizacija ovogodišnjeg projekta "Javni radovi" kojeg preduzeće Park realizuje u saradnji sa JU Služba za zapošljavanje KS tek počeo, veliki dio planiranih aktivnosti na uređenju zapuštenih zelenih površina, koje inače nisu obuhvaćene Parkovim redovnim Programom održavanja, već je završen.

Dokaz tome jesu pokošene i od samoniklog rastinja očišćene brojne zapuštene, zelene površine u većini sarajevskih općina, te radnici Parka koji se svakodnevno mogu vidjeti na raznim lokacijama u Sarajevu sa novim zadacima.

Od ogromnih količina samoniklog rastinja i trave očišćena je škarpa Miljacke na potezu od Grbavice do Otoke, kao i kameno korito i zid uz Koševski potok na potezu od pješačkog mosta kod Alipašine džamije do ušća u Miljacku.

Uklanjanjem visokog rastinja i orezivanjem krošnji stabala uz kameni zid Koševskog potoka, obližnje parkovske površine oko zgrade Općine Centar, odnosno Kantona sada su vidljivije i ljepše prolaznicima i šetačima iz ulica Hamze Hume i Obala Kulina bana.

Ovih dana radnici preduzeća Park od korova i trave čiste kameni zid uz korito Miljacke uzvodno od mosta na Skenderiji.

Obale rijeke Dobrinje u istoimenom naselju u Novom Gradu također su uređene, od trave, rastinja i smeća očišćene, a radnici preduzeća Park osim površina uz Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u naselju Sokolje, pokosili su travu, uklonili i odvezli ogromne količine otpada i šiblja i na površini uz lijevu obalu Miljacke u blizini RTV doma.

U okviru "Javnih radova" izvršena je košnja i uređenje velike zelene površine u padinskom dijelu naselja Aneks prema Otoci, a ovih dana u planu je košenje trave na površinama u naselju Koševsko brdo u Centru.

Na području Ilidže, nakon uređenja arheološkog područja "Rimske iskopine", završeno je čišćenje površina između rijeke Željeznice i Hrasničke ceste, kao i površina na desnoj obali Željeznice nizvodno od plavog mosta, a u toku je košnja trave i čišćenje smeća sa površina uz Butmirsku cestu. U općini Vogošća u toku je uređenje površina na ulazu u ovo naselje iz pravca grada, kao i dijelova uz Jošanički potok, te površina prema Semizovcu.

Inače u okviru projekta "Javni radovi" angažman 70 osoba u preduzeću Park s evidencije Biroa za zapošljavenje trajat će još nešto više od mjesec, što je ukupno dva računajući prethodni period, a njihova naknada iznosi će po 600 KM mjesečno, što obuhvata naknadu za rad, prijevoz i topli obrok, a angažovana lica i dalje ostaju na evidenciji Biroa.

U tom periodu preostale zapuštene zelene površine, predviđene projektom "Javni radovi" u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća bit će pokošene i očišćene od trave, samoniklog rastinja i smeća, saopćeno je iz press službe preduzeća Park.