BiH
12

Velika akcija čišćenja i uređenja zelenih površina u Novom Gradu

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa KJKP "Park“ provodi veliku akciju čišćenja i uređenja javnih zelenih površina. Radovi se izvode u naselju Dobrinja, a od naredne sedmice radit će se na Alipašinom Polju i u ostalim novogradskim naseljima.

S obzirom na to da su cijelo proljeće padale kiše, te da su radnici "Parka“ bili angažirani u Maglaju i Olovu, zelenilo se nije moglo redovno održavati.

"Akcija uređenja zelenih površina je puno kasnije krenula, nego što je to bilo prethodnih godina. Preduzeće 'Park' je kasnilo sa poslovima održavanja zelenih javnih površina, jer smo imali obilne kišne padavine, te su uposlenici "Parka“ pomagali poplavljenim područjima, gdje su pružali pomoć ugroženom stanovništvu. U međuvremenu je došlo do bujanja zelenila. Zbog toga je ne nekim mjestima nemoguće raditi ručnim kosačicama, pa su angažirane veće mašine, a na pojedinim područjima uposlenici 'Parka' ručno kose travu, kako bi se zelene površine uredile onako kako to naši stanovnici zaslužuju“, rekao je Safet Mešanović, savjetnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo angažirano je deset dodatnih radnika sa Biroa za zapošljavanje, koji će raditi naredna tri mjeseca na uređenju javnih površina na području Novog Grada. Uklanjanje deponija smeća

Također, na ovim poslovima Općina Novi Grad je angažirala i preduzeće "Rad“, kao i Službu civilne zaštite koja radi na uređenju i čišćenju deponija smeća i korita rijeke Dobrinjke, koji nije obuhvaćen ranijim čišćenjem. Općina Novi Grad Sarajevo po površini koju zauzima, jedna je od najvećih općine u BiH i samim tim zbog nesavjesnih građana, koji odlažu smeće na mjesta koja nisu za to predviđena, imamo veliki broj divljih deponija smeća.

"Organizirali smo strukture Civilne zaštite, koje rade na uklanjanju deponija i čišćenju korita rijeka i potoka. Trenutno radimo čišćenje oko 500 metara korita rijeke Dobrinjke. Deponije se nalaze u blizini stambenih zgrada, škola i vrtića. U blizini Osnovne škole 'Ćamil Sijarić' imamo jednu veliku deponiju koja se nalazi u bespravno izgrađenom objektu, koji je pun otpada i postao je jedna ekološka bomba. Dok se nadležni dogovore čija je nadležnost, djeca ne mogu čekati, jer imaju pravo na odrastanje u zdravoj okolini. Služba civilne zaštite Općine Novi Grad će tu, kao i ostale deponije vrlo brzo ukloniti“, pojasnio je Fahrudin Kazazić, v.d. pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za Civilnu zaštitu, apelirajući na građane da smeće odlažu na za to predviđena mjesta.