Dnevni bilans
0

U Kantonu Sarajevo 11 novozaraženih, jedna osoba preminula

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Proteklog dana u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 469 osoba, a kod 11 je potvrđena zaraza koronavirusom. Preminula je jedna osoba.

Poređenja radi dan ranije presjek stanja je donio 13 novozaraženih i to nakon testiranja 443 osobe. Jedna osoba je bila preminula.

U posljednja 24 sata od posljedica zaraze oporavilo se 18 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih šest pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 62 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 35 pacijenata.

Na respiratoru su tri pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u Općoj bolnici koriste tri pacijenta, dok na KCUS-u, prema posljednjem izvještaju, nije bilo pacijenata koji koriste ovu vrstu kiseoničke potpore. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 120 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu i jedan u KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 28 PCR briseva, u Novom Gradu tri i Semizovcu 13 PCR briseva. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 169 PCR briseva.

Covid-pozivni centar je zabilježio 122 poziva, a obavljena su i 122 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 265 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.684 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.455 osoba zaraženih koronavirusom i 50.920 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.