BiH
67

U Kantonalnom tužilaštvu dvije optužnice za privredni kriminal u GRAS-u

FENA
Nives Kanevčev (Foto: Klix.ba)
Nives Kanevčev (Foto: Klix.ba)
Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Nives Kanevčev kazala je danas na hitnoj sjednici Skupštine KS-a zastupnicima da se u ovom tužilaštvu trenutno vode dva predmeta za privredni kriminal u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Gradski saobraćaj - GRAS".
Nives Kanečev (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nives Kanečev (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na dva puta ponovljeno pitanje zastupnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaima Backovića otkada su te tužbe, Kanevčev je kazala da su to prijave od 1998. godine pa nadalje.

Backović je kazao da nakon deset godina nastupa zastara, a on posjeduje podatke da je najviše prijava za privredni kriminal nastalo do 2005. godine te je nedopustivo da se toliko dugo čeka za pokretanje predmeta.

Kanevčev je podsjetila da Tužilaštvo pokreće istrage nakon dovoljno dokaza, a do jučer u Tužilaštvu nije bilo tačnih informacija o trenutnom stanju u GRAS-u te dodala da je u toku i postupak za nastalu situaciju kada je jedan vozač GRAS-a verbalno napadnut nakon što je vozio kombi za Mahmutovac.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić i Elmedin Konaković poručili su da je i prije četiri godine bilo dovoljno dokaza za pokretanje postupka, a upitali su da li Kanevčev zna da gradski saobraćaj ne funkcinoira te da je blokirana državna imovina, a ako nemaju taj podatak oni imaju niz izjava koje mogu to dokazati.

Budući da je ranije ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac kazao da postoje imena ljudi koji su spriječili svoje kolege da voze, pitali su tužiteljicu zastupnici kada će protiv njih biti pokrenut postupak, a rečeno je da će se i ti slučajevi procesuirati.

Upozoreno je i da se Tužilaštvo finansira iz budžeta Kantona te ako se ne odblokira imovina Kantona bit će ugrožene plaće budžetskih korisnika, pa tako i uposlenika Tužilaštva.

Hitna sjednica sazvana je danas nakon što su se radnici GRAS-a oglušili na zaključak Vlade i Skupštine KS da pokrenu gradski prijevoz koji je u Sarajevu obustavljen 2. aprila.