BiH
362

U GRAS-u ne odustaju od protesta i traže ostavku ministra Bubice

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ni drugog dana obustave javnog gradskog saobraćaja u Sarajevu uposlenici GRAS-a nisu odustali od svojih zahtjeva za boljim uslovima rada, a okupljeni u krugu firme danas su zatražili ostavku ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Jusufa Bubice optužujući ga da dovodi alternativne prijevoznike iz Republike Srpske.

Poručili su da će ustrajati u svojim zahtjevima i oglušili se o naređenje v.d. direktorice GRAS-a Mubere Begić-Žige, koja im je naredila da odmah počnu voziti i zaprijetila otkazima.

"Radnici traže ostavku ministra Bubice jer je doveo vozila iz Republike Srpske da voze po Sarajevu. Ovo nije kamenolom nego javni prijevoz. Što se tiče naređenja direktorice, ona je to malo preambiciozno rekla. Mi smo takve naloge dobijali i prije dva mjeseca i prije tri godine. Ovdje se ljudi bore za svoja prava", izjavio je za Klix.ba Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata GRAS-a

U krugu GRAS-a okupljeno je tristotinjak ljudi, ali bez članova porodice koje su danas pozvali da ih podrže.

"Mi smo svi tu. Malo nas je strah da neki ubačeni element namjerno ne izazove incident. Mi istrajavamo da saobraćaj ne krene. Što se izjave direktorice tiče, ona je to vjerovatno rekla na sastanku uprave, nakon što je dobila naređenje od Vlade Kantona da izda naloge. Međutim, izvršni direktori nisu u stanju da ispune te naloge, a neki su izgleda dali i ostavke", izjavio je jedan od okupljenih uposlenika za Klix.ba.

Duž ograde GRAS-a zalijepili su plakate sa natpisima: "Ne krivite radnike zato što ne daju da im plate kasne, zato što ukazuju na 20 godina kriminala i zato što se vozimo u 40 godina starim tramvajima!“ i "Krivite lopove iz SDA koji 20 godina upravljaju GRAS-om, krivite tužioce zato što 20 godina niko nije odgovarao za krađu stotinu miliona KM!"

Uoči treće noći protesta Kolegij Skupštine KS održao je hitnu sjednicu na kojoj je pozvao radnike GRAS-a da uspostave gradski saobraćaj.

Kolegij je osudio svako, pa i ovo vaninstitucionalno djelovanje i uzurpaciju imovine Kantona Sarajevo. Aktuelna dešavanja u KJKP GRAS, te nasilnu obustavu rada, Kolegij smatra potpuno nelegalnim i nelegitimnom, naglašeno je na sjednici.

Kolegij je uputio svoju bezrezervnu podršku aktivnostima Vlade KS koje su usmjerene na saniranje posljedica obustave saobraćaja kao i aktivnostima koje se provode u obezbjeđenju alternativnog prijevoza, a sve sa svrhom da građani Kantona Sarajevo ne bi trpili posljedice novonastale situacije.