|

U izradi novi plan saradnje između Mađarske i BiH

U izradi novi plan saradnje između Mađarske i BiH
6
F
FENA
25.1.2016. u 18:32
7
komentara
6

dijeljenja
U izradi novi plan saradnje između Mađarske i BiH
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je ugostio delegaciju Republike Mađarske i Grada Pečuha, a sastanak je organiziran na inicijativu gostiju iz Mađarske koji su izrazili želju da s Općinom Novi Grad uspostave saradnju, prije svega na polju kulture i umjetnosti.
Delegaciju iz Mađarske su, između ostalih, činili ministar za kulturu Ministarstva za ljudske resurse Republike Mađarske Peter Hoppal, ambasador Republike Mađarske u BiH Jožef Neđeši, gradonačelnik Pečuha Pava Žolt, generalni direktor Mađarskog umjetničkog društva Janoš Hovari te direktor kulturnog centra Žolnay iz Pečuha Vinze Balaž.

Ministar Hoppal je kazao da se najboljim i najkonkretnijim modelom međunarodne saradnje pokazala saradnja između lokalnih zajednica. Istakao je da je trenutno u izradi novi plan saradnje između Mađarske i BiH te da je kontakt između Općina Pečuh i Novi Grad ostvaren u pravo vrijeme.

Gradonačelnik Pečuha je istakao kako je i za njihovu lokalnu zajednicu ovakav vid saradnje izuzetno važan te je pozvao da se pristupi izradi sporazuma o saradnji između Pečuha i Općine Novi Grad Sarajevo.

Efendić je izrazio spremnost da se saradnja konkretizira, istakavši da BiH i Mađarsku veže značajan period zajedničke historije te da ima mnogo prostora za osmišljavanje i realizaciju projekata iz oblasti kulture, ali i drugih segmenata društvenog života.

Delegirane su osobe s obje strane za uspostavu komunikacije te je načelno dogovoren i termin do kada bi sporazum trebao biti pripremljen, kao i modeli saradnje na čijoj je realizaciji već sada moguće početi raditi, saopćeno je iz press službe Općine Novi Grad.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...