Odluke nisu konačne
13

U HDZ-u 1990 skeptični u vezi sa zajedničkim nastupom u RS-u, neće u koaliciju s BPS-om

Piše: I. Č.
Ilija Cvitanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Cvitanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici devet narodnjačkih političkih stranaka i organizacija, čija sjedišta su u Sarajevu i Mostaru, usaglasili su proteklog mjeseca u Banjoj Luci smjernice za zajednički nastup na predstojećim izborima na području entiteta Republika Srpska, a koalicija bi mogla doživjeti fijasko i prije nego što je formirana.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je za Klix.ba da su dogovoreni principi, politička načela s nekoliko političkih stranaka koje, uz ostalo, egzistiraju i na području Republike Sprske, ali da HDZ 1990 tek treba da vidi da li će potencijalna koalicija biti prihvatljiva za njih.

"Vidjet ćemo u kojem pravcu i koje stranke po našim kriterijima mogu biti prihvatljive za zajedničko sudjelovanje na izborima na području Republike Srpske, prvenstveno kada je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srpske. Uopće nije razgovarano o kandidatu za potprredsjedika RS-a", kazao je Cvitanović za Klix.ba.

Iako se špekuliralo da HDZ 1990 insistira na kandidaturi Mije Perkunića na poziciji potpredsjednika Republike Srpske, Cvitanović je ponovio da još uvijek nisu otvorene teme i razgovori u vezi potpredsjednika Republike Sprske.

"Mi ćemo obaviti razgovore s hrvatskim strankama, onim koje će učestvovati na izborima, u vezi kandidata za potpredsjednika RS, jer se zalažemo za legitimno predstavljanje. Želim da Hrvati učestvuju na izboru potpredsjednika Republike Srpske, mjesta u izvršnoj vlasti koje mora nositi nacionalni legitimitet", kazao je Cvitanović.

SDA traži podršku ostalih stranaka da na poziciju potpredsjednika RS-a ponovo bude kandidovan Ramiz Salkić, dok su za tu poziciju zainteresovani i Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović.

Na pitanje da li će HDZ 1990 ući u koaliciju za zajednički nastup u RS zajedno sa narodnjačkim strankama ukoliko u njoj bude Bosanskohercegovačka patriotska stranka, Cvitanović je iznio svoj lični stav: "HDZ 1990 neće koalirati sa strankom koju vodi Sefer Halilović!"

Podsjećamo, na sastanku potencijalnih koalicionih partnera prošlog mjeseca u Banjoj Luci su prisustvovali HDZ 1990, Hrvatska stranka prava, Hrvatski blok, SDA, Stranka za BiH, Bošnjački pokret, Pokret Odgovor, BPS Sefer Halilović i Posavska stranka.

Cvitanović je za Klix.ba kazao da bi, prema njegovim informacijama, i HDZ BiH trebao da bude dio koalicije, odnosno da su obavljeni razgovori predstavnika HDZ-a BiH s pojedincima iz potencijalne koalicije.

"Obavili su razgovore o zajedničkom nastupu s ciljem biranja legitimnog hrvatskog zastupnika u NSRS", otkrio je Cvitanović za Klix.ba.