Sindikat vozača
0

"U GRAS-u je haos, Vlada nas ne sluša, mediji nam jedini mogu pomoći"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Samostalni sindikat vozača gradskog saobraćaja Kantona Sarajevo obratio nam se saopštenjem za javnost u kojem navode da su mediji jedini koji im mogu pomoći i upoznati javnost sa situacijom u Javnom gradskom preduzeću GRAS.

Tvrdeći da GRAS-u prijeti haos i nestanak te se žaleći da u preduzeću ne slušaju njihova upozorenja, iz sindikata pitaju: "Dokle će više pred očima svih nas praviti krivaje i voditi preduzeće u nestanak, a radnike na ulicu?"

Ističu da su poslali brojne apele Vladi Kantona Sarajevo, tačnije premijeru i ministru za saobraćaj i komunikacije, navodeći da v.d. predsjednika Skupštine Hamdo Karić i predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija "ruše firmu", ali da im niko nije nijednom riječju odgovorio niti ih pozvao na razgovor.

"Dok na jednoj strani nemaju ni toliko poštovanja da odgovore radnicima, na drugoj se prave da ne vide kako Hamdo Karić ubrzano provodi svoje namjere. Radi to tolikom brzinom da ne može sačekati ni raspisivanje konkursa već je 'nahvatao' ljude koje će postaviti u Nadzorni odbor kao v.d. izvršioce, te istim odmah dati nalog za smjenu Uprave i generalnog direktora preduzeća. Pitamo potencijalne članove NO jesu li svjesni u šta ih uvaljuje gospodin Karić, jesu li svjesni da će 'ni krivi ni dužni' nositi na duši 2.000 radnika ovog preduzeća", navodi se u saopštenju za javnost i dodaje: "Mi vjerujemo i imamo saznanja da su u pitanju pošteni i ugledni ljudi, koji neće sebi dozvolizi da budu predmet manipulacije."

Iz Samostalnog sindikata vozača kažu da se Karić nije žurio da riješi probleme radnika kojima kasne plate, koji od januara nisu primili topli obrok, dvije godine nemaju regresa i kojima je sljedeća plata upitna, te ga optužuju da je naplatio 12.000 KM za svoj, kako kažu, nerad i rušenje firme.

Iz Sindikata poručuju građanima da, bilo šta da se desi, trebaju znati da su radnici GRAS-a primorani na to, da će braniti svoju firmu i radna mjesta, te da im je mutnih radnji "preko glave".